O hayalin üzerinden 43 yıl geçti

İnsanlık hep hayalini kurdu. 1608'de teleskopun icadıyla yaklaştığı o hayale 43 yıl önce ulaştı.

O hayalin üzerinden 43 yıl geçti
21 Temmuz 2012 Cumartesi 15:49 tarihinde eklendi, 1.251 kez okundu.

 

Apollo 11 uzay aracındaki üç astronot, 20 Temmuz 1969 günü TSİ 23.18’de Ay’a inen ilk insanlar oldu. Yaklaşık 6 saat sonra, tarih 21 Temmuz’u gösterirken Neil Armstrong TSİ 05.18’de Ay’a ayak basan ilk insan olma unvanına erişti.
 
Uzayda sekiz gün kalan Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins’in insanlık tarihini değiştiren başarılarının ardından Dünya’ya dönmelerinin üzerinden 43 yıl geçti.
 
İnsanlık, ABD’li otomotiv dehası Henry Ford’un Model T arabasını üretmesinden 55 yıl sonra, ulaşılmaz gibi görünen Ay’a ayak bastı. Bu başarıda, Apollo 11’i Ay’a taşıyan roket teknolojisinin geliştirilmesi bile on yıllar süren başlı başına bir mücadeleydi.
 
Apollo 11 uzay aracı, üç parçadan oluşuyordu: Üç astronotun yer aldığı Kumanda Modülü (Columbia), itiş gücü takımlarının yer aldığı Servis Modülü ve Ay’a astronotları indirecek olan Ay (Lunar) Modülü. Armstrong, yüzeye iniş vakti geldiğinde Eagle (Kartal) isimli Ay Modülü’nü yarı otomatik kontrolle indirdimeyi başardı. Aldrin, modül iniş esnasındayken irtifa ve hız verilerini kontrol etmekle meşguldü. Kartal, Ay’ın yüzeyine inmeyi başardığında, sadece 25 saniyelik yakıtı kalmıştı. 
 
“YENİDEN NEFES ALABİLİYORUZ”
Armstrong, yıllar süren ağır deneyler ve simülasyonların ardından başarıyla gerçekleşen inişin ardından, Houston’daki kotrol merkezine şu mesajı iletti: “Houston, burası Tranquility  Üssü. Kartal indi.” Astronotlar, Ay’ın “Huzur Denizi” olarak bilinen bölgesine inmişti.
 
Houston’daki merkezden Charles Duke, birkaç saniye sonra cevap verdi: “Tamam Tranquility, indiğinizi doğruladık. Burada rengi maviye dönmekte olanlar var. Tekrar nefes almaya başladık. Teşekkürler.”
 
ABD’nin 35’inci Başkanı John F. Kennedy, 1961 yılında Yuri Gagarin’in uzaya çıkan ilk insan olmasının ardından Kongre’de yaptığı konuşmada, “10 yıl içinde Ay’a insan göndereceklerini” söylemişti. İki yıl sonra suikasta kurban giden Kennedy bu sözünün gerçekleştiğini belki göremedi ama, birçok Dünya vatandaşı için hayal gibi görünen bir olay gerçeğe dönüşmüştü.

NTV