''O kadar işletme denetlenemez''

400-500 müfettişle 1 milyon işletmeyi nasıl denetleyelim!

O kadar işletme denetlenemez
06 Şubat 2011 Pazar 09:39 tarihinde eklendi.

 

Ankara’nın en büyük sanayi merkezlerinden Ostim’de  8 saat arayla meydana gelen 2 patlamada 17 işçinin ölmesi, denetim tartışmalarına neden oldu. Dün Çalışma Bakanı Dinçer de, denetimlerin yetersiz olduğunu bu sözlerle itiraf etti
 
Her ne kadar nedenleri hala belli olmasa da, Ostim’deki iki büyük patlama, sanayi merkezlerindeki denetim eksikliklerini de gündeme getirdi. meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve muhalefetten ‘denetimler yetersiz’ eleştirileri yağdı. Dün bu eleştirilere hükümetten destekleyici bir cevap geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Malatyalı İş Adamları Derneğinin (MİAD) toplantısında yaptığı konuşmada, müfettiş yetersizliğinden yakındı. İşte Bakan’dan çarpıcı açıklamalar:  
 
İş güvenliği kanayan yara
 
“İş sağlığı ve güvenliği, Türkiye’nin kanayan yaralarından biri. 2009’da 200 milyon TL’lik tedbir almadığımız için tam 4 milyar TL maliyetimiz oldu. Ostim’deki kazaya baktığımızda, insanın yüreği parçalanıyor. Kaybettiğimiz insanlar için üzülüyorsunuz, ayrıca yıllarca çalışmış, sermaye biriktirmiş, uluslararası alana çıkmış, rekabet etmiş ve küçük bir pazar olmuş işletmenin de mahvoluşunu görüyorsunuz. Peki değer mi bütün bunlara? Alacağımız çok küçük tedbirlerle çok büyük maliyetleri önleyebilecek durumdayken, hatta daha da önemlisi kendi sağlımızı ve kendi hayatımızı biraz ciddiye alarak önleyebileceğimiz pek çok sorun varken, boş vermişlik ya da küçük maliyetlerin ihmali sebebiyle büyük sorunlarla karşılaşmayı hiç hak etmiyoruz.”  
Ölümlü kazalar çok fazla
 
“Maden, metal ve inşaat sektöründeki kazaların pek çoğu ölümle sonuçlanıyor. Türkiye, ölümlü iş kazası oranında, dünya genelinde kötü bir durumda. Türkiye’deki 1 milyon 300 bin işletmenin sahada çalışan yaklaşık 400-500 müfettişle her yıl denetlenmesi mümkün değil. Kaza olduğunda işçi sendikaları, meslek örgütleri ortaya çıkıyor ve seslerini yükseltiyor. Çok doğru, yükseltmeliler ama sadece kaza olduğunda ve insan kaybettiğimizde mi yükseltmeliler? İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili toplantı yapıyorum, o sendikalar ve meslek odaları katılmıyorlar. O zaman biz bu sorunu nasıl çözeceğiz? Daha önceden yetiştirilmiş 3 bine yakın iş sağlığı ve güvenliği belgesine sahip elemanların sınavlarını ve belgelerini mahkeme iptal ettiği için onlar açıkta kaldı. Bir sınav daha yaptım, 2 bin 200 kişiye belge verdik. Mahkeme onu da iptal etti. Aralık ayında bir sınav daha yaptım 2 bin 80 kişiye yeniden belge verdim, tekrar mahkemeye verildi. Çünkü meslek odaları, ellerindeki bu gücü ve yetkiyi, gelir sağlayan kaynağı kaybetmek istemiyorlar.” 
 
Ölenlere en az 650 lira maaş
 
Çalışma Bakanlığı, aynı gün iki ayrı patlamanın neden olduğu facialar nedeniyle hayatını kaybeden işçilerle ilgili düğmeye bastı. SGK Sosyal Sigortalar Genel Müdürü İbrahim Ulaş’ın verdiği bilgiye göre her iki kazada ölen işçilerin tümüne aylık bağlanacak. Bu aylıkların biri “İş Kazasından Kaynaklanan Ölüm Geliri”, diğeri de “Ölüm Aylığı” olmak üzere iki ayrı aylık ödeme olacak. Bu kapsamda “Ölüm Geliri” olarak düzenli olarak yapılacak ödeme, ölen işçilerin sigortalılık süresi, prim ödeme gün sayısı gibi koşullara bakılmaksızın bağlanacak. Bu tutarın 650TL ile 1200 TL arasında olduğunu belirten Ulaş, ailelere ayrıca 300 TL civarında da cenaze yardımı yapılacağını söyledi. 

Vatan Gazetesi