O kadın konuştu

İzmir’de karakolda polis vahşetine maruz kalan Fevziye Cengiz, “İlaçlarla ayakta duruyorum. Karakol görmek istemiyorum, korkuyorum oralardan”, eşi de “Polislerden tehdit alıyoruz” dedi.

O kadın konuştu
10 Aralık 2011 Cumartesi 10:10 tarihinde eklendi, 1.155 kez okundu.

 

İzmir Karabağlar’da 5 ay önce götürüldüğü karakolda polislerden yediği dayağın görüntüleri kamuoyuna yansıyan Fevziye Cengiz, artık karakol görmek istemediğini belirterek “Korkuyorum oralardan. Hala psikolojik tedavi görüyorum” dedi.
 
17 Temmuz’da Karabağlar’da bir müzikhole eşi ve yakınlarıyla giden Cengiz burada eğlenirken, iddiaya göre kimlik kontrolü yapan polisler yanına geldi. Eşinin otomobilden kimlikleri alıp gelmesini beklemeyen polislerden biri “gitmek istemiyor musun kahpe” diye bağırırken, zor kullanarak kelepçeledikleri Cengiz Karabağlar karakoluna götürüldü. Burada elleri yine arkadan kelepçelenen Cengiz, polislerden yediği dayağın ardından savcılığa giderek suç duyurusunda bulundu.
 
Ancak polislerin de Cengiz hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla ortaya ilginç bir durum çıktı. Polislerin şikayeti üzerine savcı Ahmet Küçükpınar, Cengiz hakkında “kamu görevlisini yaralamak ve hakaret” suçlarından 6.5 yıla kadar hapis cezası talep etti.
 
Polislerin “Kollarından tutmadan önce eliyle koluma vurdu”, “Benim kollarımı tırmaladı”, “beni eliyle itti” diyerek şikâyetçi olduğu belirtildi. Karakolda bulunan kameralara yansıyan ve savcılığa gönderilen feci dayağın görüntülerinin dünkü Vatan gazetesinde yer almasıyla kamuoyundan büyük tepki yükseldi.
 
TEDAVİ GÖRÜYOR
8 yaşında bir kızı olan Fevziye Cengiz (37), eşi Murat Cengiz ile birlikte açıklamalarda bulunurken, yaşadığı olayın etkisinden hala kurtulamadığını söyledi. “Psikolojik tedavi görüyorum. İlaçlarla ayakta duruyorum. Karakol görmek istemiyorum, artık korkuyorum oralardan” diyen Cengiz şunları söyledi:
 
“Benim polislere küfretmem, saldırmam gibi bir durum yok. Bunlar tamamen iftira. Konuyu hatırladıkça daha kötü oluyorum. Şu an çok kötüyüm. Görüntüleri izleyince daha kötü oldum. Tedirginliğim, korkularım var. Sadece onların ceza almasını istiyorum. Başkalarının başına böyle bir olay gelmesin.”
 
TEHDİT VAR
Murat Cengiz de, olay günü kimliğini getirmek için yanından ayrıldığını, ancak ardından olayın meydana geldiğini söyledi. Zor günler geçirdiklerini dile getiren Murat Cengiz şöyle konuştu: “Eşim hala tedavi görüyor. Polislerden tehdit alıyoruz. Sürekli takip edip rahatsız ediyorlar. Ben eşimin kimliğini götürmek için yanından ayrıldığım sırada dövmüşler. Beni de karakolun dışına attılar. Bunu yapanların adalet önüne çıkıp ceza almalarını istiyorum. Konuyu AİHM’ye kadar götüreceğim. Başımıza bir şey gelse, polisten değil avukatımızdan yardım isteriz.”
 
Fevziye Cengiz’in avukatı Hanife Yıldırım ise, davanın işkence kapsamında Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesi gerektiğini savunurken, İçişleri Bakanlığı’na başvurarak polislerin görevden alınmasını talep ettiklerini, soruşturmanın genişletilmesi talebiyle yaptıkları başvurunun ise reddedildiğini belirtti.
 
POLİSLER UZAKLAŞTIRILDI
İzmir Emniyet Müdürlüğü, dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada polislerin attığı dayağa ilişkin ifade kullanmazken, Cengiz’le ilgili şu ifadeleri kullandı: “Olay denetim sırasında, eğlence merkezinde Fevziye C.’nin izinsiz olarak çalıştığının belirlenmesi üzerine yaşanmıştır. Alkollü olduğu belirtilen Fevziye C, polislere mukavemette ve hakarette bulunması üzerine zor kullanılma suretiyle Karabağlar Polis Merkezi’ne götürülmüştür. Kamera kayıtları Başsavcılığa intikal ettirilmiş, polis memurları Beyit S, Hakan Y. ve Tekin D’nin yargılaması devam etmektedir. Polis memurları hakkında İzmir Emniyet Müdürlüğünce idari soruşturma açılmış ve sürmektedir.” İzmir İl Emniyet Müdürlüğü’nden ikinci açıklama yapıldı. Açıklamada ’Olaylara karışan polisler 9 Aralık 2011 itibariyle görevden uzaklaştırılmıştır. işleri Bakanlığı’ndan müfettiş talebinde bulunulmuştur’ denildi.
 
ŞİKÂYETÇİ OLDU BİR DE 6.5 YILLA YARGILANACAK
İzmir’de Karabağlar Karakolu’nda, Fevziye Cengiz’in polislerden dayak yemesiyle ilgili iki ayrı davanın açıldığı ortaya çıktı. Fevziye Cengiz’in kendisini dövdüklerini söyleyerek şikayetçi olduğu polisler Tekin Doğan, Beyit Sezgen ve Hakan Yörük hakkında ’zor kullanma yetkisini aşarak basit yaralama’ suçundan 6’şar aydan 1.5’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle İzmir 17’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açıldığı, ilk duruşmanın da 15 Şubat’ta görüleceği kaydedildi. Polislerin karşı şikayette bulunduğu Fevziye Cengiz hakkında, ’görevli memura mukavemet ve hakaret’ suçlamasıyla İzmir 15’inci Sulh Ceza Mahkemesi’nde 6.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle açılan dava ise halen sürüyor.
 
EMNİYET MÜDÜRÜNE GÖRE ‘TEKRAR TEKRAR PİŞİRİLİYOR’
Konuyla ilgili Milliyet’e açıklama yapan İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, soruşturmanın sürdüğünü belirterek, “Bazı gazetelerde ve sitelerde haberi okudum. Okuduğumda olayın yeni gibi yayınlandığını gördüm, bu yanlış. 6 ay önce yaşanmış bir olayı tekrar pişirip servis etmekle ne yapmak istediklerini anlamış değilim. Kadına şiddete kesinlikle karşı olduğumuzu herkesin bilmesini isterim. Olayla ilgili soruşturmalar sürüyor” diye konuştu.
 
Bu olayın ne zaman yaşandığının hiçbir önemi olmadığını dile getiren Kadın Hakları Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise açıklamaya şöyle tepki gösterdi: “2006 yılında Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı’nın imzasıyla BM uyum süreci çerçevesinde, 40 bin polis ‘Kadına şiddet’ konusunda eğitildi. Ancak biz şimdi yetkililere soracağız; bu polisler hangi karakollarda görevlendirildi? Kadınlara tehdit ve dayak halinde polise gidin diyoruz. Şimdi kadınlar kime sığınacak?”
 
Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şubesi Başkanı Engin Demir de “Kadınlara, ‘karakola sığının’ diyoruz. Polisler bunu yapıyorsa, güvendiğimiz dağlara kar yağdı demektir” diye konuştu.  
 
İzmir Emniyet Müdürlüğü, hakkında işlem yapılmak üzere polis merkezine götürülen kadını darp eden ve karakoldaki güvenlik kamerası görüntüleri basına yansıyan 2 polis memurunun görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.
 
Karabağlar Polis Merkezi'nde Fevziye C'nin dayak yediği güvenlik kamera görüntülerinin basına yansımasının ardından İzmir Emniyet Müdürlüğü'nden yazılı açıklama yapıldı.
 
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
 
"Olaya karışan polis memurları 9 Aralık 2011 tarihi itibariyle görevden uzaklaştırılmıştır. Konu ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş talebinde bulunulmuştur."