O köyde şimdi de cami tartışması

İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen villaların da bulunduğu yapılarla gündeme gelen 95 haneli Zeytineli Köyü'nde, bu kez de cami tartışması yaşanıyor.

O köyde şimdi de cami tartışması
20 Nisan 2015 Pazartesi 18:07 tarihinde eklendi.
İZMİR'in Urla İlçesi'ne bağlı, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen villaların da bulunduğu yapılarla gündeme gelen 95 haneli Zeytineli Köyü'nde, bu kez de cami tartışması yaşanıyor.
 
Taşımalı eğitim sistemi bünyesindeki köyün ilkokul binası yıkılıp yerine, iddiaya göre villa sahipleri tarafından cami yaptırıldı. Köyün eski camisiyle yeni camisi arasındaki mesafesinin yaklaşık 40 metre olmasına köylülerden tepki gösterenler olurken, bazıları ise cami ihtiyacının bulunduğunu aktardı.
Urla Zeytineli Köyü Hacılar Koyu'nda, işadamı Latif Topbaş'ın sonradan yaptığı villalardan ikisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ait olduğunun ileri sürülmesi, tartışmaları beraberinde getirmişti. Günlerce süren tartışmalar sonrasında villaların bulunduğu alan, birinci derece doğal SİT alanı kapsamından, inşaata izin veren 3'üncü derece SİT alanına dönüştürüldü. Böylelikle koydaki toplam 18 villanın yasallaştırılmasının önü açıldı. Yapılan bu değişiklikler de çeşitli kurumlarca yargıya taşındı. 
 
Yargı süreci devam ederken, şimdi de 286 nüfuslu köydeki ilkokul binasının yıkılıp iddiaya göre villa sahipleri tarafından ikinci caminin yaptırılması tartışma konusu oldu. Yaklaşık 1.5 yıl önce yaptırılan caminin imamı Muhammed Ali Karakaya'nın yardımcısı olduğunu belirten Necati Süleyman Doğantürk (55), camiyi işadamı Mustafa Topbaş'ın yaptırdığını belirtti. Yenisi yapılınca eski caminin kullanılmadığını söyleyen Doğantürk, "Hacılar Koyu'nda villası bulunan Mustafa Topbaş yaptırdı camiyi. Burada daha önce okul vardı, ancak taşımalı eğitim sistemi kapsamında çocuklar Uzunkuyu'daki ilkokulda eğitime devam etmeye başladı. Uzunkuyu yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta. Köyümüzde cami vardı ama eskiydi. Caminin karşısında da imam için lojman yaptırıldı. Eski cami yıkılacak ve sanırım mezarlık yapılacak" diye konuştu.
 
'OKULA DA İHTİYAÇ VAR'
 
Zeytineli'nde yaşayan Sevim Taner (79), köyde okula da ihtiyaç olduğunu aktardı. Taner, "Okulumuz çok eskiydi ve yıkıldı, yerine de cami yapıldı. Köyümüzün okula da ihtiyacı var. Caminin yanına bir bina da yapıldı, oranın da okul olacağını söylüyorlar. Köyümüzün camiye ihtiyacı vardı, eski cami çok kötüydü" dedi. 
 
Okulun yapılması durumunda öğretmenlerin Zeytineli'nde yaşamayacağını savunan Nevzat Aytekin (77), "Köyümüzün camiye ihtiyacı vardı. Eski caminin tavanı çöküktü. Belki onarılırdı. Başbakan (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan söz ediyor) buraya geldiğinde kendisinden cami istedik. Sonra okul yıkıldı yerine cami yapıldı. Çocuklar Uzunkuyu'daki okula gidiyor, toplam 7 mahallede yaşayan çocukların hepsi oradaki okulda eğitim görüyor. Burada çocuk sayısı çok değil. Okul da yapılsa, öğretmenler burada durmaz" diye konuştu.
 
'KONUŞMAK YASAK'
 
Bazı kişiler ise okulun yıkılıp yerine cami yapılmasını eleştirdi ancak görüntülenmek istemedi. İsmini söylemek istemeyen bir kişi, "Konuşmak yasak, olumsuz bir şey söyleyemem" dedi.

DHA