O silahlar Türkiye'de mi?

Türkiye ve Katar'ın, Suriyeli muhaliflere ağır silah yardımını durdurdukları iddia edildi. Silah yardımı için muhaliflerin birleşmeleri şart koşuluyor.

O silahlar Türkiyede mi?
01 Ekim 2012 Pazartesi 13:52 tarihinde eklendi, 1.842 kez okundu.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden Independent, Suriye’deki hükümet karşıtı isyancıların ellerinde uçaksavar ve tanksavar füzeleri gibi ağır silahlar olduğunu ancak isyancı grupları arasındaki ayrışma ve çatışmalardan ötürü silahların dağıtılmadığını bildirdi.

Gazete silahların şu an Türkiye topraklarında tutulduğunu öne sürdü. Independent'ın haberine göre, yapılan üst düzey görüşmelerde, Katarlı ve Türk tedarikçiler muhalefet temsilcilerine, ülkedeki farklı gruplar kendi aralarında tutarlı bir komuta yapısına kavuşmadığı takdirde, ağır silahların dağıtılmayacağını bildirdi.

 
Suriye’deki muhaliflere silah tedarik zinciri oluşturmak için Ağustos ayı başında Ankara’da bir toplantı yapıldığı da öne sürüldü. Toplantıya katılanlar, Suriye hükümet güçlerinin Halep’e yönelik operasyonlarına karşı kullanılacak silahlar konusunda Türklerin kolaylaştırıcı konumunda olduğunu, Katarlıların ise malzemelerin akşını kontrol ettiğini belirtti.
 
Hem Katarlılar hem de Türkler, başta Halep olmak üzere, önemli şehirlerdeki isyancıların askeri konsey yapılanmasına gitmeye ve eşgüdümlü operasyon planları hazırlamaya ihtiyaç duyduğunu muhaliflerin temsilcilerine iletti.
 
Silah ve iletişim ekipmanlarının Suriye’ye gönderilmesini organize eden Türklerden biri Independent’a yaptığı açıklamada, “Her tugay operasyon planı yapıp, bu planları uygulamak için neler gerektiğini belirleyeceğine bize bireysel alışveriş listeleri veriyordu. Tugaylardan birinin talebini karşıladığınızda diğerleri sinirleniyor ve neden dışarıda bırakıldıklarını soruyor” dedi. (Hürriyet)
 
ESAD'IN AİLESİNİN MEMLEKETİNDE İSYAN İDDİASI
 
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın memleketi Lazkiye’nin Kardaha köyünde rejim karşıtı gösteriler düzenlendiği iddia 
edildi.
 
1970’te askeri darbeyle iktidara el koyan Hafız Esad’ın doğduğu Kardaha köyündeki gösterilere Şebbiha milislerinin müdahale ettiği belirtildi.
 
Suriyeli yazar Samar Yazbek’in sosyal medya aracılığıyla Yazbek ailesinden 5 kişinin Esad güçleri tarafından öldürülmesi üzerine Kardaha’da rejimi protesto gösterilerinin düzenlendiğini öne sürdü.
 
Yazbek, 8600 nüfuslu Kardaha’ya giden yolların, köyde başlayan isyan sebebiyle rejim güçleri tarafından kapatıldığını ifade etti.
 
Kardaha’da ayrıca Osman, Abbud ve Hayyir aşiretleri ile Esed aşireti arasında çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.
 
Esad rejiminin silahlı milis gücü Şebbiha birliklerinin kurucusu Muhammed Esed’in çatışmalar sırasında öldürüldüğü iddia edildi.
 
Öte yandan Dera, Humus ve İdlib’de Esed güçleriyle çatışmaya giren Kardaha’daki aşiretlerle dayanışma eylemleri yapıldı.
 
Kadın hakları aktivisti Yazbek, geçen yıl muhaliflere destek verdiği için gözaltına alınmış, bir süre sonra ülke dışına çıkmak zorunda kalmıştı.

NTV