O ülkede sahte ABD Büyükelçiliği açtılar, işin içinde Türkler de var

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yerli organize suç şebekeleriyle birlikte hareket eden bir grup Türk, göç ve ceza hukuku konusunda uzman Ganalı bir avukatla birlikte skandal bir dolandırıcılığa imza attı.

O ülkede sahte ABD Büyükelçiliği açtılar, işin içinde Türkler de var
04 Aralık 2016 Pazar 08:31 tarihinde eklendi.
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesinde yerli organize suç şebekeleriyle birlikte hareket eden bir grup Türk, göç ve ceza hukuku konusunda uzman Ganalı bir avukatla birlikte skandal bir dolandırıcılığa imza attı. Yaklaşık 10 yıl önce Gana’nın başkenti Akra’da eski bir binaya yerleşen suç şebekesi, dışarıdaki göndere Amerikan bayrağı çekip içeriye de Başkan Barack Obama portresi asarak her hafta pazartesi, salı ve cuma günleri öğlene kadar ABD konsolosluğu gibi hizmet verdi.
 
GANALI YETKİLİLERE RÜŞVET! 
 
“ABD konsolosluk çalışanı” kılığında İngilizce ve Felemenkçe konuşan Türk vatandaşları, Ganalı yetkililere rüşvet vererek yıllarca insanları dolandırdı. ABD vizesi alacakları umuduyla her başvurandan 6 bin dolar aldılar. Operasyonda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı. ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre Türk organize suç şebekesi üyelerini yakalamak için soruşturmanın sürdüğü belirtildi. 
 
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR? 
 
1) Sahte elçilik planının arkasındaki çete, yakınlardaki iki "uydu binada" konuşlanmıştı. Bu binalardan biri giysi mağazası, öteki bir apartmandı. 
 
2) Büyükelçiliklerin konsolosluk bölümü vize hizmeti verir. Sahte elçiliğe yüz yüze başvurup vize randevusu almak mümkün değildi. Çete, Batı Afrika'nın en ücra köşelerine gidip "müşterilere" erişiyordu. Bu iş için Gana dışında Togo ve Fildişi Sahilleri gibi ülkelerde de broşürle tanıtım yapılıyordu. 
 
3) Tuzağa düşürülenler Akra'ya getiriliyor, sahte elçilik binası yakınlarında bir otele yerleştiriliyordu. Rüşvet alan Ganalı yetkililerin sağladığı boş belgeler doldurulup hazırlanınca özel servisle sahte elçilikte teslimat gerçekleşiyordu. 
 
 4) Sahte belgelerin bir kısmı giysi mağazasının arka tarafında gizlice hazırlanıyordu. Örneğin sahte pasaportların cilt dikişi, bu mağazadaki tekstil makinesinde yapılıyordu. 
 
5) ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Ganalı güvenlik güçleriyle beraber geçen yaz yaptığı ve geçen ay sonuçlarını duyurduğu “Spartan Vanguard” adlı operasyon sahte elçilikleri hedef aldı. Başkent Akra’da sahte bir Hollanda Büyükelçiliği olduğu da bu operasyonda ortaya çıktı. 
 
Akşam