O üniversiteler kapatılacak

YÖK tarafından üzerinde çalışılan, “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı.

O üniversiteler kapatılacak
20 Kasım 2015 Cuma 07:40 tarihinde eklendi, 2.058 kez okundu.
YÖK tarafından üzerinde çalışılan, “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlandı. Değişikliğe göre YÖK, mali hesaplarında usulsüzlük tespit ettiği üniversitenin eğitim faaliyetini geçici olarak durdurabilecek. Faaliyeti durdurulan üniversite en yakın devlet üniversitesine devredilecek. Üniversitesinin mütevelli heyeti başkanı, rektörü ve müdürünün görevine son verilecek. Devlet üniversitesinin rektörü, vakıf üniversitesinin mütevelli heyeti başkanı olarak görev yapacak. Yöneticilerin ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemleri doğrudan işlemesi veya bu tür eylemleri desteklemesi durumlarında üniversitelerin faaliyet izni kaldırılacak ve kapatılacak. Resmi Gazetede yayınlanan yeni yönetmeliğe göre değişiklikler şu şekilde olacak; YÖK, vakıf üniversitelerinin hesap, işlem ve faaliyetleri ile mallarını, yıl içinde veya yıllar itibarıyla denetleyebilecek.
 
KAYITLARA MERCEK
 
Daha önceki yönetmelikte sadece yılsonunda üniversite, bütçe, gelir ve gideri YÖK’e sunuyordu.  YÖK tarafından istenilen bilgi ve belgelerin haklı bir sebep olmaksızın belirlenen süre içerisinde verilmemesi, vakıf üniversitesinin işlem ve faaliyetine ilişkin kayıtlarının usulüne uygun tutulmaması, öğretim elemanı atama ve yükseltme işlemlerinin mevzuata uygun olarak yapılmaması gibi durumlarda uyarma ve düzeltme istenebilecek.  Vakıf malları özel işlerde kullanılamayacak. İzin alınmadan önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim programları açılması, çift diploma programları düzenlenmesi ve bu programlara öğrenci kabul edilmesi, kontenjanların üzerinde öğrenci kaydedilmesi, durumlarında öğrenci alımı tamamen durdurulacak.
 
StarGazete