O Vakıf Diyanet'in çıktı

TBMM’den gizlenen Sayıştay raporunda usulsüzlükle suçlanan Vakıf, Diyanete ait çıktı. Vakıf, Mekke’de otel işletiyor, cami minarelerine de baz istasyonu takıyor.

O Vakıf Diyanetin çıktı
22 Ocak 2013 Salı 09:01 tarihinde eklendi.

 

TBMM’den gizlenen Sayıştay raporunda usulsüzlük ile suçlanan Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfı, Diyanetin çıktı. Vakfın mütevelli heyetinde Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de bulunuyor. Yönetimde ise Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş ile Diyanetin Başkan ve Genel Müdürleri yer alıyor.
 
Vakfın ‘’Kılıç ve Vakıf’’ adıyla iki tur şirketi kurduğu, 673 cami minaresine baz istasyonu takıp gelir elde ettiği ve Mekke’de bir otel işlettiği de belirlendi. Vakıf, hazineye ait arsalar üzerine inşa edilen camilerin müştemilatında bulunan dükkân, market, atölye, depo gibi yerleri kiraya veriyor ve gelirlerini de hazineye aktarmıyor.
 
GİZLENEN RAPOR
 
TBMM’ye sunulması engellendiği için muhalefetin sert eleştirilerine neden olan Sayıştay raporları arasındaki Maliye raporunda, ‘’Cami ve mescitlerin ticari bölümlerinin kiralanmasından elde edilen gelirlerin yüzde 25’inin, Dini ve Sosyal Hizmetler Vakfına aktarıldığı’’ belirtilmiş ve genel bütçe gelirlerinin mevzuat dışı biçimde bu vakfa aktarılmasının engellenmesi istenmişti.
 
Raporda vakfın bu faaliyetleri Maliye Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan 2006 tarihli bir protokole dayanarak yaptığı, ancak hazine gelirlerinin yüzde 70’inin kaybına neden olan bu uygulamanın yeniden gözden geçirilmesi istenmişti. (Gazeteport)