Obama, Ankara'nın yeni büyükelçisini atadı

Obama’nınAnkara Büyükelçiliği’ne aday gösterdiği ancak Senato tarafından uzun süre onaylanmayan Frank Ricciardone’nin ataması gerçekleşti.

Obama, Ankaranın yeni büyükelçisini atadı
30 Aralık 2010 Perşembe 09:04 tarihinde eklendi.

Obama, Amerikan Senatosu’nda yasama dönemine ara verilmesinden yararlanarak Ricciardone’yi Ankara Büyükelçisliğine atadı. ABD anayasası üst düzey makamlara yapılan atamaların Senato tarafından onaylanmasını şart koşuyor. Ancak Başkan yasama dönemine ara verildiği bir anda geçici olarak bu makamlara atama yapma yetkisine sahip. Geçici olarak yapılan bu tür atamalar Senato yeniden toplandığında onaylanmak durumunda.

 
Ricciardone’nin Ankara’ya atanması geride bıraktığımız yasama döneminde Cumhuriyetçi Partili Kansas Senatörü Sam Brownback tarafından engellenmişti. Browback, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a bir mektup yazarak şu ifadeleri kulanmıştı: “Geniş diplomatik tecrübesine rağmen Ricciardone’nin bu dönemde Türkiye için doğru büyükelçi olduğuna ikna olmadım. Türk hükümetinin, laik köklerinden uzaklaşmasından kaygı duymamız gerektiğine inanıyorum. Gelecek yıldaki kilit seçimlerin, laiklere güçlerini kanıtlamak için fırsat verdiğine inanıyorum ve güçlü bir ikili ilişki arzumuzun, iktidardaki partiye fiili desteğe dönüşmesine izin veremeyiz, özellikle muhalefet partilerin marjinalleştirilmesi riskinin olduğuna inanmak için nedenlerimiz varsa. Son birkaç yıl laik muhalefet partileri, ABD Büyükelçisine iktidardaki partiden daha az erişebildiklerinden yakınıyorlar ve siciline dayanarak durumun Büyükelçi Ricciardone ile değişmemesinden kaygılıyım.”
 
KIZI FRANCESCA TÜRKİYE’DE DOĞDU
 
Daha önce Türkiye’de 3 kez görev yapan Ricciardone’nin eşi Maire, Türk üniversitelerinde eğitim gördü ve öğretim üyeliği yaptı. Çiftin kızı Francesca da Türkiye’de doğdu.