Obama ilk raundu kaybetti

ABD’de gelecek ay yapılacak başkanlık seçimleri öncesinde iki aday, Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney, dün ilk kez canlı yayında kozlarını paylaştı.

Obama ilk raundu kaybetti
04 Ekim 2012 Perşembe 08:58 tarihinde eklendi.

Başkanlık seçimine çok az bir süre kala gerçekleştirilen ilk canlı tartışmada, seçim kampanyası şu ana kadar çok başarılı olarak kabul edilmeyen Romney başarılı bir performans sergilemeyi başardı.

Obama ve Romney, 6 Kasım’da düzenlenecek başkanlık seçimlerinde ilk kez yüz yüze geldikleri 90 dakikalık tartışmada, ağırlıklı olarak ekonomi konusunda kozlarını paylaştı. İki aday, vergiler ve sağlık reformu üzerinde görüşlerini sunarken, hükümetin, Washington’da ideolojik bölünmelere neden olduğu öne sürülen rolleri hakkında da tartıştı.

 
Obama’ya kıyasla ilk duelloya daha iyi hazırlandığı görülen Romney, zayıf ekonomik büyümeye değindi ve yüzde 8.1 olan işsizlik oranı nedeniyle Obama yönetimini eleştirdi. Romney, hükümetin istihdam yaratma konusunda Obama’ya çok fazla güvendiğini, ancak ABD Başkanı’nın bu konuda yeterince başarılı olamadığını savundu.
 
Cumhuriyetçi aday, “Şu ana kadar başarısız olduğuna inandığım bir yolda ilerliyoruz. Başkan Obama, dört yıl önce koltuğuna oturduğu zaman benimsediği ekonomik görüşün aynısına sahip. Bu da daha fazla harcamak, daha fazla vergi koymak, para politikasında daha fazla düzenleme yapmak... Hükümetten sadece bunları beklemek, Amerika için doğru cevap değil” dedi.
 
ROMNEY CANLI YAYIN ANKETİNDE ÖNDE
CNN ve araştırma şirketi ORC tarafından yapılan hızlı ankete göre, televizyonları başındaki on miyonlarda Amerikalı, Denver Üniversitesi’nde yapılan duelloyu Romney’in açık ara farkla kazandığını belirtti. Romney, izleyicilerin yüzde 67’sinin oyunu alırken, Obama sadece yüzde 25’te kaldı.
 
Obama, konuşmasında Romney’in seçim kampanyasına darbe vurmayı başaran konulara değinmedi. Bunlardan bir tanesi, Romney’in gizli kamera görüntülerini içeren “yüzde 47” adlı videoydu. Obama’nın 2008 yılındaki başkanlık seçimlerinde rakibi olan Cumhuriyetçi Parti Senatörü John McCain, yüzde 47 oy alarak rakibine yenilmişti. Obama ayrıca, Romney’in çok parlak olmayan iş kariyerine ve göçmenler konusundaki sert açıklamalarına değinmedi.
 
Romney, Obama’nın başkanlık dönemi hakkında tuttuğu notları okurken, ABD Başkanı’nın rakibinin yüzüne bakması dikkat çekti. Obama, ara sıra tartışmada moderatörlük yapan Jim Lehrer ile konuşma süreleri hakkında da şakalaştı ve vakti dolduğu için sözünü kesmek isteyen Lehrer’a, “Sen araya girmeden önce beş saniyem vardı” diyerek gülümsedi.
 
OBAMA BÜTÇEDEN SALDIRDI
Obama, Romney’in bütçe ve vergiler hakkındaki önerilerini topa tuttu ve Cumhuriyetçi Parti adayının vergi sistemini vaat ettiği gibi revize ederek yüzde 20 aşağı çekemeyeceğini belirtti. Böyle bir revizyonun bütçeye 5 trilyon dolara mal olacağını ve bunun imkansız olduğunu belirten Obama, Cunhuriyetçilerin vergi yasalarındaki boşlukların üstesinden gelerek böyle bir şeyi gerçekleştirmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.
 
Obama, “Eğer vergi oranını düşürecekseniz, sadece yüksek gelirlileri etkileyecek bir düzenleme yaparak bu işten sıyrılmanız mümkün değil. Orta sınıfın da belini bükecekseniz, bütçe açığını artıracaksınız. Bu matematik, aritmetik” dedi.
 
Romney ise cevap olarak, “Açıkçası başkan vergi planım hakkında her şeyin doğru olduğunu ifade etti” dedi.
 
Obama, Romney’in kendisinden önceki Cumhuriyetçi Partili başkan Geroge Bush ile aynı vergi kesintilerini vaat ettiğini, seçmenlerin ise kendisinden ekonomik düzensizliği ortadan kaldırması için güvendiğini söyledi. Obama, “Kazançların bütçe açıklarına dönüşmeasini engelledik ve Büyük Buhran’dan bu yana en büyük ekonomik kriz riskini uak tuttuk” ifadesini kullandı.
 
ROMNEY İSTEDİĞİNİ ALDI
Romney, “yüzde 47” adıyla bilinen ve gizli olarak çekilen konuşmasını içeren videoda, seçmenlerin yüzde 47’sinin hükümete bağlı olduğunu ve oy verenlerin kendisini seçmesinin düşük bir olasılık olduğunu söylemişti. Seçim kampanyasına darbe vuran bu videonun basına sızmasının ardından, Cumhuriyetçi Parti adayı dün galibiyete Obama’dan çok daha fazla ihtiyaç duyuyordu.
 
Genel olarak anketlerde çok az farkla da olsa Romney’in önünde olan Obama, dün bu konumun verdiği rahatlıkla kendisini zor duruma düşürebilecek tartışmalardan kaçınmaya özen gösterdi. Ancak hata yapmamaya fazla gayret göstermesi, Romney’in iyi hazılık yaptığı konularda daha öne çıkmasına neden oldu.
 
CNN, dünkü tartışmayı 60 milyon ABD’linin izlediğini açıkladı. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile Mitt Romney’in ABD Başkan Yardımcısı adayı Paul Ryan, 11 Ekim’de canlı yayında kozlarını paylaşacak.

NTV