Obama Medvedev ile görüştü

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile ABD-Rusya ilişkilerini ilgilendiren geniş çapta bir dizi konunun ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Obama Medvedev ile görüştü
25 Mart 2011 Cuma 09:14 tarihinde eklendi.

 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ve Medvedev'in, görüşmede Ortadoğu'daki gelişmeleri ayrıntılarıyla konuştukları, özellikle Libya üzerinde durdukları belirtildi.
 
Açıklamada, "Obama'nın, Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili 1973 sayılı kararına olan desteğine ve Medvedev'in kararın etkisi konusundaki olumlu açıklamalarına yönelik takdirlerini dile getirdiği" kaydedildi.
 
Görüşmede "Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü'ne (DTÖ) katılım yolunda gösterdiği ilerlemedeki yeni ivmeyi ele aldıkları, Başkan Obama'nın, Rusya'nın DTÖ'ye bu yıl katılımına desteğini teyit ettiği" bildirildi.
 
Obama-Medvedev görüşmesinde ayrıca, "füze savunma konusunda daha yakın işbirliğinin geliştirilmesine dair son dönemde sağlanan ilerlemelerin ele alındığı, Obama'nın, füze savunma konusunda Rusya ile işbirliğinin, ABD'nin, Rusya'nın, müttefiklerin ve ortakların güvenliğini nasıl geliştirebileceğine yönelik inancını ifade ettiği" belirtildi.
 
ABD İLE RUSYA, NÜKLEER GÜVENLİK ANLAŞMASININ SÜRESİNİ UZATTI
 
Amerikan Enerji Bakanlığı yetkililerinden Daniel Poneman, ilk kez 1995'te imzalanan anlaşmanın süresinin 7 yıl daha uzatılmasının amacını "nükleer teçhizat ya da diğer malzemelerin kötü kişilerin eline geçmesini engellemek ve nükleer silahların yayılmasıyla mücadele etmek" olarak açıkladı.
 
Anlaşma, Amerikan nükleer güvenlik kurumu NNSA'nın nükleer madde içeren 37 tesis ile nükleer silah bulunan 73 tesisin incelenmesinde Rus Rostenchnadzor ile Rusya'da çalışmasına imkan tanıyor.