Obama ''soykırım'' diyecek mi?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü olan 24 Nisan öncesi Washington’daki kritik temasları bugün gerçekleşiyor. Amerikan Yönetimi’nin, Obama’nın Cuma günü ‘soykırım’ deyip demeyeceğini bugün Çavuşoğlu’na söylemesi bekleniyor.

Obama soykırım diyecek mi?
21 Nisan 2015 Salı 11:04 tarihinde eklendi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun 1915 Olayları’nın 100’üncü yıldönümü olan 24 Nisan öncesi Washington’daki kritik temasları bugün gerçekleşiyor. Amerikan Yönetimi’nin, Obama’nın Cuma günü ‘soykırım’ deyip demeyeceğini bugün Çavuşoğlu’na söylemesi bekleniyor.
 
Türkiye’nin dün Başbakan Ahmet Davutoğlu’un 1915 Olayları nedeniyle Ermeniler için yayınladığı taziye mesajı ve 24 Nisan günü tüm dünyayla birlikle Türkiye’de de olaylarda ölen Ermeniler için bir anma töreni düzenleneceğini açıklamasıyla engellemeye çalıştığı, ABD Başkanı Barack Obama’nın soykırımı tanıması bugün netlik kazanıyor.
 
Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry’nin davetlisi olarak Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, toplantıları sırasında Obama’nın Cuma günü olaylara ilişkin yayınlayacağı geleneksel başkanlık bildirisinde ‘soykırım’ ifadesini kullanıp kullanmayacağını açıklaması bekleniyor.
 
Amerikan Yönetimi, Salı günü önce John Kerry, ardından da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice ile görüşecek Çavuşoğlu ile buluşmadan duruma netlik kazandırmak için çalışırken, Türk tarafı da görüşmelerde Cuma günkü bildirinin ne şekilde çıkacağının muhtemelen anlaşılacağını aktardılar.
 
ERMENİSTAN’IN ACILARINI PAYLAŞIYORUZ
 
Salı günkü kritik görüşmelerden önce Pazartesi günü Amerikan Kongresi’nde temaslarda bulunan Çavuşoğlu da, kentin önde gelen düşünce kuruluşlarından Carnegie Endowment’da yaptığı konuşmada 1915 Olayları’na ilişkin sorularla karşılaştı.
 
Ortadoğu konusunda yaptığı konuşmada, Suriye iç savaşı, Irak’taki karışıklıklar, Mısır’ın yeni yönetimi, İran’ın nükleer programı ve Kıbrıs konularına değinen Çavuşoğlu, “Türkiye Ermenistan’ın acılarını paylaşıyor diyerek, Başbakan Davutoğlu’nun dün yayınladığı taziye mesajına gönderme yaptı.
 
“2009’dan beri iki halk arasındaki tansiyonu azaltmak için uğraşıyoruz” diyen Çavuşoğlu, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme çabalarının sürdüğüne değinerek, “Sadece diyalog yoluyla ortak bir zemin bulacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
 
Ardından “Türk-Amerikan ilişkileri başarı hikâyeleriyle dolu. Türkiye ve ABD yakın ortaklar olarak çalışmaya devam edecek” diyerek, Türkiye-Ermenistan ve Türk-Amerikan ilişkilerinin sağlıklı olması için Obama’nın yayınlayacağı bildiride ‘soykırım’ ifadesini kullanmaması gerektiğini üstü kapalı biçimde ifade etti.
 
AÇIKLAMADA GÖNDERME OLACAK
 
Hürriyet’e bilgi veren kaynaklar, Obama’nın yayınlayacağı bildiride Papa ve Avrupa Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı’nı tanıyan açıklamalarına gönderme yapmasının beklendiğini belirtirken, Çavuşoğlu, soykırım tartışmalarıyla ilgili şunları söyledi: “Van Gölü’ndeki Akdamar Adası’nda yer alan Ermeni kilisesini restore ettik. Ermeniler burada her yıl ibadet için toplanıyorlar. Daha fazlasınıyapmamız lazım. İstanbul’dak Patrikhane’yi ve Errmeni vakıflarını da destekliyoruz. 40 bin Ermeni göçmen de Türkiye’de olmanın tadını çıkarıyor. Ermenistan’ı işsizlik ve ekonominin kötü olması yüzünden terk etmek zorunda kalmışlardı. Ben onlara yasadışı göçmen demiyorum, bunu kullanmayı sevmiyorum. Sıradışı göçmenler bu insanlar ve biz onlara hoşgörü gösteriyoruz. Özellikle 2009’dan beri çok Ermenistan’la uzlaşma konusunda çok çaba sarf ediyoruz. Cesur adımlar atıyoruz.”
 
Hürriyet