Obama'dan Erdoğan'a 4 söz

Erdoğan, Obama’dan Türkiye’nin PKK ile mücadelesindeki 4 talebinin sözünü aldı

Obamadan Erdoğana 4 söz
22 Eylül 2011 Perşembe 08:35 tarihinde eklendi.

 

"İnsansız Predator uçakları İncirlik’e konuşlandırılsın, PKK’nın finans kaynakları kurutulsun, anlık istihbarat paylaşılsın, örgütün üst düzey liderlerinin yakalanmasına destek olunsun"
 
Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaptığı görüşme ardından kaldığı Peninsula Otel’de basın toplantısı düzenledi. ABD Başkanı Obama ile yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede ağırlıklı olarak terör sorununun ele alındığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: 
 
 
“Terörle ortak mücadele konusunda ABD’nin her türlü desteği vermeye hazır olduğunu bize kendileri ifade etti. Bizim, PKK ile mücadeleye yönelik olarak kendilerine verdiğimiz bir talepler listesi var. Konuyla ilgili olarak daha önce de insansız hava aracı konusundaki destekleri noktasında, Predator konusundaki destekleri... Anlık istihbarat paylaşımı noktasındaki çalışmalar hususunda da aramızda bir itilaf söz konusu değil. Aynı şekilde terör örgütüne yönelik verilen mücadelede bizlerle beraber olacakları hususu... Şu anda Türkiye’deki NATO çerçevesi içerisindeki radar savunma sistemi noktasında, kendileri de bu konudaki yaklaşımımıza özellikle teşekkürlerini ifade ettiler. Bu tabii bizim NATO sözleşmesi çerçevesi içerisinde attığımız bir adım. Tamamıyla NATO’nun bizlerle de ABD ile de yaptığı görüşmeler çerçevesinde vardığımız mutabakatla da yer tespitine varıncaya kadar yine karşılıklı görüşmeler neticesinde Malatya Kürecik belirlendi. Kürecik’te böyle bir radar üssü vardı.”
 
Predatorlerde sıkıntı yok
 
Başbakan, Predatorlerin satın alınabileceğini ya da kiralanabileceğini belirterek, “Zaten daha önce kendilerine bununla ilgili metinleri vermiştik. Yaklaşım olumlu. Anlık istihbarat paylaşımı konusunda da zaten sıkıntı yok” değerlendirmesinde bulundu.
 
‘Onu düzelttiler’
 
Malatya’ya kurulması planlanan radara ilişkin soru üzerine, şöyle devam etti: “Şu anda Libya’da uçan uçaklar, değişik ülkelerin, NATO üyesi ülkelerin uçakları. Kimin programı çerçevesinde bunlar hareket ediyor? NATO’nun. Burası artık NATO’nun bir üssüdür ve bu komuta kademesi içerisinde bizim de generalimiz bulunacak ve beraberce oranın yönetimini temin edecekler.” 
 
Bir gazetecinin “Geçtiğimiz günlerde gazetelerde haber çıktı. Pentagon muhabirlerine yapılan bilgilendirmede, bu radarın İsrail’e bilgi vereceği söyleniyor” hatırlatması üzerine “Onu düzelttiler ve bir açıklama da yapacaklar“ karşılığını verdi.
 
‘Hatay kampını ziyaret edeceğim’
 
- Suriye yönetiminin Türkiye’ye yönelik kara propaganda başlatmış olması, çirkin gelişmeler. Mevcut yönetime olan güvenimiz kalmamıştır. Hatay kampını gidip ziyaret edeceğim. Oradaki yaşam koşullarını görmek istiyorum. Şu anda Suriye yönetimiyle görüşmelerimi doğrusu ben kesmiş vaziyetteyim. Bu noktaya gelmeyi arzu etmezdik, ne yazık ki Suriye yönetimi bizi böyle bir karar alma noktasına getirmiştir.
 
Obama’dan İsrail vurgusu
 
Beyaz Saray, Obama-Erdoğan görüşmesinin ardından gazetecilerle yapılan toplantıda iki liderin toplantısında Obama’nın Erdoğan’a İsrail ile ilişkiler konusunda uyarılarda bulunduğunu duyurdu. Obama’nın Türk Başbakan’a “ABD’nin yakın müttefiki İsrail ile gerilimi daha fazla tırmandırmama” çağrısı yaptığını belirten Beyaz Saray danışmanı Liz Sherwood, “Başkan iki ülke arasındaki sorunların çözülmesi konusundaki ısrarını dile getirdi ve iki ülkenin bu amaç uğruna çalışmasını teşvik etti” dedi. 
 
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes de Obama’nın bu ve benzeri mesajları İsrail lideri Netanyahu ile yapacağı görüşmede de dile getireceğini kaydetti. İsrail’in Haaretz gazetesi Obama’nın Netanyahu’ya “Mavi Marmara için özür kararını gözden geçir” diyeceğini belirtti. Washington Post da Filistin’in tanınması konusunda BM’de lobi faaliyetleri yürüten Erdoğan’a ABD Başkanı’nın, “BM’de alınacak karar Filistin devletinin kurulmasına yol açmaz” diyerek karşı çıktığını yazdı. 
 
Heyetler de görüştü
 
Görüşmede Erdoğan ve Obama’nın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Washington Büyükelçisi Namık Tan, Genelkurmay 2. Başkanı Org. Hulusi Akar hazır bulundu. ABD tarafında ise Obama’nın özel danışmanı Liz Sherwood-Randall, Avrupa İşlerinden Sorumlu Direktör Mike Froman ve Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Denis McDonough hazır bulundu.
 
‘Bizim Doğu Akdeniz’de tavrımız devam edecek’
 
BAŞBAKAN Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesinde Ortadoğu barış sürecine yönelik konuların ele alındığını söyledi. Barış sürecine yönelik Filistin-İsrail noktasında özelikle aralarında görüştüklerini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: 
 
- Doğu Akdeniz’de, uluslararası sulardaki deniz ve havadan gemilerimize yapılmış olan saldırı hususunda haklılığımızı teyit ediyorlar ve bu konuda bizim şu andaki tavrımızın aynen devam edeceği istikametindeki kararlılığımızı da. Burada, farklı bir yaklaşım içerisine de doğrusu Sayın Başkan da girmedi.
 
- İsrail, özür dilemedikçe, tazminat ödemedikçe, Gazze’ye ambargo kalkmadıkça bu işin normalleşmesi mümkün değil. 
 
- BM 1947 tarihinde 181 sayılı kararla Filistin’in devlet oluşunu kabul etti. O tarihten bugüne kesin bir adım atılmadı. Bu Filistin halkına karşı yapılmış bir yanlış. Bu yanlışın düzeltilmesi lazım. Bizler Filistin’in, ben ’yönetimi’ demiyorum, ’devleti’ diyorum her an yanlarında olacağız. Temenni ederim ki bu sürece Amerika da gerekli olan desteğini verir.
 
- Kıbrıs’taki bu İsrail ile Güney Kıbrıs Yönetimi’nin petrol arama çılgınlığına girmesidir. Kısa bir süre sonra aramızda Yunanistan ile bizim Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Toplantımız var, adeta o toplantıyı da sabote etmeye yönelik bir adım. Bir defa burada atılacak adım, petrol noktasında, zenginlikler noktasında. Konuyla ilgili olarak orada böyle bir aramanın içerisine bizler de yapacağımız anlaşmayla, ki bu akşam ya da yarın bu anlaşmayı yapabiliriz, görüşmeyi arkadaşlar tamamladılar. Zaten bölgede hücum botlarımız, firkateynlerimiz de orada dolaşıyorlar. Türk araştırma gemisi de süratle bölgeye gönderilecektir.
 
- ABD, İsrail’le ilgili konuda Türkiye’ye “bunu yapmayın” deme durumunda olmadı. Çünkü haklılığımız biliyorlar. Filistin meselesinde de BM kararı ve geçen gün yaptığı konuşmayı kendilerine hatırlattım. ’Orada Sudan’daki gibi bir anlaşma süreci olsaydı’ yaklaşımını ortaya koydular. Sudan’a yapılan baskı, İsrail’e yapılmadı. Aynı yaptırım, baskı İsrail’e yapılmış olsa burada bir neticeye bağlanabilir. Olmert dönemini hatırlattım. Olmert ile görüşüyorduk, uluslararası görüşmelerimiz, toplantılarımız olsun, telefonla irtibatlarımız olsun... Hatta onlar, Suriye ile olan şeylerde 1968 sınırlarını kabul noktasına gelmişlerdi, böyle bir imkanı yakalamıştık. Biz ılımlı yaklaşımlar gösterdik, ama en sonunda gördük... Özrü elli türlü kılıfa soktular, üzüntüyü farklı kalıplara soktular. 
 
- Başbakan Erdoğan, “Türkiye, Ortadoğu’da yeni bir arabulucu mu olacak” sorusuna da “Doğmamış çocuğa don biçilmez. Görelim ne olacak? Ondan sonra kararımızı veririz” dedi.

Vatan Gazetesi