Obama'dan Fransa'ya teşekkür telefonu

Suriye’ye askeri müdahale konusunda son kararı Kongre’ye bırakan Obama, bu açıklaması sonrası Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Obamadan Fransaya teşekkür telefonu
01 Eylül 2013 Pazar 00:02 tarihinde eklendi.

Obama, Fransa Cumhurbaşkanı'na uluslararası normları desteklemek noktasındaki 'ilkeli duruşu' sebebiyle teşekkür etti.

Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada görüşmenin 21 Ağustos günü gerçekleşen kimyasal silah saldırısına ilişkin sürdürülen istişareler kapsamında yapıldığı ifade edildi. İki lider uluslararası toplumun Esed rejimine ve kimyasal silah kullanma fikride olabilecek diğer ülkelere sert bir mesaj vermesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardı. Bu suçların kabul edilemez olduğu ve uluslararası normları çiğnendiği bu gibi saldırıların dünya tarafından cezalandırılması gerektiği dile getirildi.

Obama görüşmede uzun süre düşündükten ABD ulusal güvenlik menfaatleri dahilinde Suriye’deki barbarlığın önüne geçmek için bu ülkeye yönelik sınırlı askeri müdahale kararı aldığını ve Kongre’ye bu konuda yetki verilmesi çağrısında bulunacağını ifade etti.

Obama ayrıca Cumhurbaşkanı Hollande’a Fransa’nın kimyasal silah kullanımına karşı uluslararı normları desteklemek noktasındaki 'ilkeli duruşu' sebebiyle teşekkürlerini iletti. Fransa’nın değerli bir müttefik ve dost bir ülke olduğu ve Suriye konusunda gelecek günlerde de yakın fikir alışverişine devam edileceği ifade edildi.


CİHAN