Obama'dan Hamaney'e 6 mesaj

İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen DEBKA, internet sitesinde Erdoğan'ın, Hamaney ile görüşmesinde Obama'nın 6 mesajını ilettiğini iddia etti. DEBKA, bu iddiasını İranlı kaynaklara dayandırdı.

Obamadan Hamaneye 6 mesaj
08 Nisan 2012 Pazar 17:58 tarihinde eklendi, 1.270 kez okundu.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Güney Kore'de düzenlenen Nükleer Zirve'de ABD Başkanı BarackObama ile biraraya gelmiş, ikili yaklaşık 2 buçuk saat görüşmüştü. Erdoğan, Kore dönüşünde İran'ı da ziyaret etmiş ve 29 Mart'ta İran'ın dini lideri Ayetukllah Hamaney ile bir göüşme gerçekleştirmişti.  

İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen DEBKA, internet sitesinde Erdoğan'ın, Hamaney ile görüşmesindeObama'nın 6 mesajını ilettiğini iddia etti. DEBKA, bu iddiasını İranlı kaynaklara dayandırdı  

Obama'nın Seul'deki görüşmede Erdoğan'a verdiği ve Erdoğan tarafından da Hamaney'e iletilen 6 mesaj şöyle; 

1- Tahran yönetimi nükleer görüşmelere ciddi ve taviz vermeye hazır bir biçimde gelmeli 

2- İran'ın olumsuz tavrı,  perde arkasında yürütülenİran-ABD müzakerelerinin, resmi müzakerelerin içine alınmasına neden olur. (Yaptırımların azaltılmasını sağlayacak gayri resmi görüşmeler sona erer)Obama ayrıca Erdoğan'dan, eğer Hamaney kabul edilmez buluyorsa,  Rusya ve Çin liderlerinin bu şekilde devam etmeyi kabul ettiklerini bildirmesini de istedi. 

3- Yapılacak anlaşma, Hamaney'in varolan tesislerin ortadan kaldırılması olmasa da programın durdurlmasını taahüt etmesini gerektirmektedir. Hiç bir yeni projeye başlanmamalı ve tüm nükleer ilerlemeler durdurulmalıdır. 

4- Obama, Erdoğan'dan kişisel bir mesaj göndermesini de istedi. Hamaney'in yılbaşı konuşmasında yaptığı "nükleer silahımız yok ve olmayacak" açıklamasından etkilendiğini belirten Obama,Hamaney'in bir başka konuşmasına da yanıt verdi. Hamaney Meşet'te yaptığı konuşmada "eğer Amerikaliılar İran ulusunu yoketme tehdidinde bulunuyorlarsa ölümcül bir hata yapmaktadırlar" demişti. Erdoğan aracılığıyla Obama, ABD'nin böyle bir niyetinin olmadığını belirtti.   

5- Tahran, Amerikan karşıtı söylevlerden ve ABD'yi 'Büyük Şeytan' olarak tanımlamaktan vazgeçmeli.İran'dan ve İranlı liderlerden, ABD karşıtı hükümet politikalarının değiştiğine dair gelecek tutum değişikliği mesajları, Obama tarafından derin bir takdirle karşılanacaktır. 

6- ABD yönetiminin İran'ın nükleer programı ile Suriye krizi konularındaki stratejileri birbirleriyle bağlantılıdır. Bu yaklaşım, bugüne dek Suriye'ye Arap ve Batılı bir müdahaleyi engellemiştir. Washington, Moskova, Pekin, Tahran ve Birleşmiş Milletler'in Suriye krizinde gösterdikleri ortaklık, İran'ın nükleer programı konusundaki çatışamayı sona erdirmede de başarılı olacaktır.    

HAMANEY CEVAP VERMEDİ 
DEBKA, İran'lı kaynaklarına dayanarak Hamaney'in Obama'dan gelen mesajlara şu ana kadar cevap vermediğini de belirtti. 

TÜRKİYE'YE TEPKİ 
Aynı kaynaklar, Tahran yönetiminin Ankara'ya tepki olarak, nükleer görüşmelerin İstanbul'da yapılmasını da reddettiğini ileri sürdü.


Habertürk