Obama'dan Putin'e uyarı

ABD Başkanı Obama, Kırım'daki krize ilişkin yaptığı açıklamada Rusya'yı uyardı, "Putin, Ukraynalıların kabul edeceği bir çözümün önünü açmalı" dedi.

Obamadan Putine uyarı
03 Mart 2014 Pazartesi 22:02 tarihinde eklendi.

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna’ya askeri müdahale yapan Rusya’yı uluslararası hukuka aykırı hareket etmekle suçladı. Böyle bir eylemin cezasız kalmayacağına vurgu yapan Obama, ekonomik ve diplomatik yaptırım mesajı verdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Beyaz Saray’da yapacağı görüşme öncesi gazetecilere açıklama yapan Başkan Barack Obama, Rusya’nın, Ukrayna’ya yönelik askeri hareketa son vermesi çağrısını yeniledi. Rusya’nın Ukrayna’ya asker göndermesi ve en temel uluslararası ilkeleri ihlal etmesinin cezasız kalmayacağını kaydetti.

Rusya’nın tarafına mevcut çizgide devam etmesinin uluslararası toplumdan soyutlanmalarına neden olabileceğini ifade eden Obama, "Rusya'nın, Ukrayna'daki hamleleri uluslararası hukuku ve Ukrayna'nın bağımsızlığını ihlal ediyor. Rusya Ukrayna'ya asker sokup cezasız kalamaz. Rusya, Ukrayna'da yaptığı askeri müdahale ile tarihin yanlış sayfasındadır.” dedi. ABD yönetimi olarak Soçi düzenlenmesi beklenen G-8 Zirvesi hazırlıkları çalışmalarını askıya aldıklarını hatırlatan Obama, Washington yönetimi olarak ekonomik ve diplomatik yaptırım ihtimallerini değerlendirdiklerini söyledi.

Obama ayrıca, İran’ın nükleer silah geliştirmesine engel olmak konusunda kararlı olduklarını bir kez daha hatırlattı. İsrail ve Filistin konusunda iki devletli çözümden yana olduklarını ifade eden Obama, “İki devlet kurmak hala mümkün ama zor ve bu iki taraflı anlaşma gerektiriyor.” şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise Filistinlilerin Yahudi devletinin meşruiyetini kabul etmesi gerektiğini söyledi. İsrail’in yükümlülüklerini yerine getirdiğini ancak Filistin tarafının bunu yapmadığını iddia etti. Netanyahu, “İsrail barış istiyor. Bir parça kağıt değil, gerçek bir barış istiyor.” dedi.


CİHAN