Obama'ya şok protesto

Cumhuriyetçi senatör Obama'ya 'yalancı' dedi

10 Eylül 2009 Perşembe 12:03 tarihinde eklendi.

ABD Kongresinde Başkan Barack Obama'nın sağlık reformuyla ilgili konuşma yaptığı sırada, Cumhuriyetçi Senatör Joe Wilson "yalancı" diye bağırdı.

Obama'nın, Kongrenin iki kanadının üyeleri önünde yaptığı konuşmada, "Bazıları bizim sağlık sistemi reformu için çabalarımızın kaçak göçmenlere yarayacağını söylüyor. Bu yanlış" dediği sırada, Wilson, "Yalan söylüyorsunuz" diye bağırdı. 

Obama ise, suçlamanın geldiği yöne doğru dönerek, "Önerdiğim reformlar, burada kaçak durumda bulunanlara uygulanmayacak" diyerek konuşmasını sürdürdü.

ABD'de 12 milyon kaçak çalışıyor, bunların çoğu da İspanyol kökenli. Yasal olarak 5 yıldan az bir süredir ABD'de ikamet edenlerin, yoksullar ve yaşlılar için uygulanan iki sağlık sigortası sisteminden yararlanma hakları bulunmuyor. ABD'de 46 milyon kadar kişinin sağlık sigortası güvencesi yok, bu sayının üçte birini göçmenler oluşturuyor.

Cumhuriyetçiler, Obama yönetiminin sağlık sisteminde öngördüğü reforma karşı çıkıyor. Yine de Obama'nın eski rakibi Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Wilson'ın çıkışını "saygısızlık" olarak niteledi ve hemen Obama'dan özür dilemesi gerektiğini söyledi.