Obezite Cerrahisi Nedir, Nasıl Bir İşlem Uygulanır?

Obezite rahatsızlığında cerrahi tedavinin ne olduğunu tam anlamıyla bilmek gerekir.

Obezite Cerrahisi Nedir, Nasıl Bir İşlem Uygulanır?
12 Haziran 2016 Pazar 19:43 tarihinde eklendi, 2.495 kez okundu.

Obezite rahatsızlığında cerrahi tedavinin ne olduğunu tam anlamıyla bilmek gerekir. Obezite rejim programları, ilaç tedavisi ya da egzersizler tek başına kontrol edilebilen bir sağlık problemi değildir. Bu tedavi yolları ile kaybedilen söz konusu kiloların tekrardan alınma yani verilmiş kiloları koruyamama ihtimali mevcut haldedir. Obezite rahatsızlığı tedavisinde en etkili olan yöntem elbette ki obezite cerrahisi işlemlerinden ibarettir. Yani kısacası cerrahi girişim sağlanarak kişilerin obezite probleminin ortadan kaldırılması sağlanabilir. Obezite tedavisi sunan doktorlar hakkında da araştırma yapabilirsiniz. Obezitede cerrahi işlemler temel açıdan iki prensibe bağlı durumdadır. Bu cerrahi konuda asıl amaç, mide hacminin daha küçük hale getirilmesi ya da malabsorsiyon yani yiyeceklerin emilmesinin önlenmesini sağlamaktır. Obezite rahatsızlığının süresi 5 yıldan fazlaysa ve hastanın yaş aralığı 20 ve 60 arasındaysa eğer mutlaka vakit kaybetmeden obezite için cerrahi doktoruna başvurmalıdır. Fazla kiloya neden olan hastalara kilo verdirmek için uygulanan cerrahi girişimler, eski Yunan dilinde ağırlık anlamını içeren ‘baros’ kelimesinden gelen ‘bariatrik cerrahi’ şeklinde tanımlanmaktadır.
 

Günümüz dünyasında her geçen gün yaygın hale gelen yöntemlerden biri, obezite cerrahi işlemlerinin sonuçları diğer uygulanan yöntemlere kıyasla daha etkilidir. Cerrahi girişimle elde edilen kilo kayıpları, ölüm oranını gözle görülür şekilde azaltmaktadır. En büyük faydası da obezite ilişikli rahatsızlıkların azalmasından ibarettir. Sizler de obezite cerrahisi doktorları hakkında araştırmalar yaparak bu rahatsızlıktan kısa süreler içerisinde kurtulabilirsiniz. Obezite cerrahi işlemleri için uygun görülmeyen bazı durumlar mevcuttur. Bu durumlar ise kısaca açıklanabilir; şiddetli yeme bozuklukları, ciddi sistemik rahatsızlıklar, obezitenin fazla alkol alımıyla devam etmesi, antienflamatuar ilaçlarının düzenli kullanımlarına ihtiyaç duyulması ve üst sindirim borusunu etkileyen rahatsızlıklar şeklinde belirtilmektedir. Ayrıca obezite cerrahi işlemlerinde tercih edilen bazı yöntemler mevcuttur. Bu yöntemler hakkında da detaylı bilgi edinmek gerekecektir. Bu yöntemlerden biri, sleeve gastrektomi yöntemidir. Bu operasyon, tüp mide ameliyatı şeklinde belirtilmektedir. Bu yöntem kapsamında midenin belirli bir kısmı cerrahi olarak çıkarılmaktadır. Geride tüp formunda bir mide bırakılmaktadır. Yalnızca yenen gıda sayısını azaltarak kilo kaybı sağlamaktadır.
 

Ayrıca gastrik bypass ameliyatları da bir yöntem olarak uygulanabiliyor. Obezite ameliyatları arasında sıkça tercih edildiği de söylenebilir. Gıda alımlarının azaltıldığı ve gıdaların emilimlerinin azaltıldığı operasyonlara gastrik bypass ameliyatları adı verilmektedir. Bu obezite ameliyatı girişimlerinde hem mide küçültülmekte hem de ince bağırsağın bir bölümü emilim ve sindirim bakımından devre dışı bırakılmaktadır. Özellikle de RYGB adı verilen klasik bypass ameliyatları, mideyi çok fazla küçültebilen operasyonlardır. Emilimler kontrol edici etkisi neredeyse yok denecek kadar düşüktür. Duodenal switch operasyonu da uygulanabiliyor. Obezite cerrahilerinin en güçlü, en uzun dönem ve en eski kilo kaybı sağlayabilen ve bunu koruyabilen operasyonudur. Ömür boyunca rejim uygulanmaz ve serbest beslenilmektedir.