Obezite kanser riskini arttırıyor

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, kanserle mücadele programı kapsamında bazı açıklamalarda bulundu. Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Bediha Türkyılmaz, “Ülke olarak tütün ve mamulleriyle yapılan mücadeleleri, denetlemelerde vardığımız noktayı herkes biliyor.

Obezite kanser riskini arttırıyor
06 Şubat 2013 Çarşamba 17:31 tarihinde eklendi.

 

Obezite ile mücadelemiz de tüm hızıyla devam ediyor. Tütün ve tütün ürünleriyle mücadelede amacımız akciğer, yutak, gırtlak, mide ve mesane, obeziteyle mücadele eylem planıyla amacımız ise yanlış beslenmenin yol açtığı meme, rahim, bağırsak ve buna benzer kanser türlerini önlenmektir.“ dedi.
 
Erken teşhisin, tedavide başarı oranını arttırdığını vurgulayan Müdür Türkyılmaz, “Her gün en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunmak ve yemek porsiyonlarımızı küçültmek obeziteyi engelleyecek, dolayısı ile kansere yakalanma riskimizi azaltacaktır. Ayrıca kanser erken teşhis edilirse tedavi imkanı mümkündür. Bu sebeple 30-65 yaş arasındaki tüm kadınlarımızın beş yılda bir smear testi, meme kanserine karşı 40-69 yaş arasındaki kadınlarımızın iki yılda bir mammogrofi yaptırmalarını öneriyoruz. 50-70 yaş arasındaki tüm vatandaşlarımıza da bağırsak sistemindeki kanserin tespiti için 10 yılda bir gaitada gizli kan testi öneriyoruz. Tüm vatandaşlarımız, aile hekimlerine mutlaka uğrasın. Bu testlerin bazılarını aile sağlığı merkezlerimizde ücretsiz yaptırmak mümkün.“ diye konuştu.

CİHAN