Obezitede ürküten rakam

Bursa Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi hekimlerinden Uzm. Dr. Münir Baybars Türel, Türkiye'de insanların obezite riski altında olduğunu açıkladı.

Obezitede ürküten rakam
22 Nisan 2014 Salı 12:37 tarihinde eklendi.

Türel, "Türkiye'de en önemli kalp damar hastalıklarının faktörlerinden bir tanesi obezite, yani aşırı şişmanlık. Maalesef bu oranlar hızla artıyor. Sigarayı azaltma konusunda ki başarıyı bu konuda gösteremedik. Yakın zamanda yapılmış iki ayrı araştırmada da obezite oranları son 12 yılda yüzde 44 oranlarında artmış. Bu dünya da ki en önemli oran artışı obezite konusunda." dedi.

    Bursa Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi, 9. yıl kuruluşunu düzenlediği basın bilgilendirme toplantısı ile kutladı. Hilton Bursa Otelde düzenlenen basın toplantısında hastanenin gelişimi ve hedefleri hakkında bilgiler verildi. Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Nuri Daştan, hastane hakkında bilgi verdi. Hastaneyi 2003 yılında kurduklarını hatırlatan Daştan, "Bursa’da açık kalp ameliyatlarına olan aciliyet ve ihtiyaç daha ön sırada olduğundan branş hastanesine yönelip 9 yıl önce Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi’nin kuruluşunu yapmıştık." şeklinde konuştu.

    Bugün itibariyle 16 uzman 3 pratisyen hekim, 179 çalışanıyla ayda 700 anjiyo, 90-100 açık kalp ameliyatı yapan bir hastane olduklarını bildiren Daştan, hali hazırda erişkin kalp hastalıkları ve cerrahisiyle ilgili işlemler yaptıklarını söyledi. Elektrofizyolojisinden en komplike kalp ameliyatlarına kadar hemen hemen tüm vakalara cevap verdiklerini anlatan Op. Dr. Nuri Daştan, ayda 11 bin ve 12 bin hastaya hizmet verdiklerini anlattı.

    Gelinen noktada talep hızla artarken yer darlığı çekmeye başladıklarını anlatan Daştan, bu nedenle Marmara’nın incisi Bursa'da dünya standartlarına sahip modern bir kalp hastanesi kurmak için hemen bitişiğinde 5 dönümlük arsa alarak 24 bin metrekare kapalı alana sahip 120 yataklı yeni bir hastane projesi için çalışmalar başladıklarını aktardı. Bu kapsamda modern teknoloji ve imkanlarla ve uygun fiyatla Orta Doğu ve Balkanlar'dan hasta kabulüne hedeflediklerini anlatan Op. Dr. Nuri Daştan, 8-10 yıldır SUT fiyatları devamlı düşüş gösterdiğinden özel sağlıkta devamlılık için sağlık turizmine şiddetle ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.

    TÜRKİYE'DE OBEZİTE TEHLİKESİ

    Uzm. Dr. Münir Baybars Türel, yaptığı bilgilendirmede Türkiye'de özellikle obezitenin dünya ortalamalarına göre alarm verdiğini söyledi. Doktor olarak bir misyonlarının da kalp hastalıklarının gelişmesini önlemek olduğunun altını çizen Münir Baybars Türel, şunları söyledi: "Doktor olarak en önemli görevlerimizden biri de toplumun duyarlılıklarını artırmak. Bu konuda da önemli çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'de en önemli kalp damar hastalıklarının faktörlerinden bir tanesi obezite, yani aşırı şişmanlık. Maalesef bu oranlar hızla artıyor. Sigarayı azaltma konusunda ki başarıyı bu konuda gösteremedik. Yakın zamanda yapılmış iki ayrı araştırmada da obezite oranları son 12 yılda yüzde 44 oranlarında artmış. Bu dünya da ki en önemli oran artışı obezite konusunda. Şu anda genel olarak obezite oranlarımız yüzde 30'ların üzerinde, bayanlarda biraz daha fazla yüzde 45'ler civarında. Bunlar maalesef dünya birinciliğine yakın bir sonuç sağlayan değerler. Diyabet oranlarımız artıyor. Dünya sağlık örgütüne göre 2030 yılında yüzde 30 oranında olması öngörülüyor Türkiye'de. Şu anda diyabet oranı Türkiye'de yüzde 16-17 civarında. Yani Dünya Sağlık Örgütünün öngörüsünün bile üzerinde. Yüzde 5 civarında çünkü. Bunun en önemli sebebi ise obeziteye bağlı kilo artışları."


CİHAN