Öcalan’a destek yürüşüne izin yok

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Abdullah Öcalan’a destek için Pazar günü yapılacak yürüşe izin vermeyeceklerini söyledi.

Öcalana destek yürüşüne izin yok
07 Ekim 2011 Cuma 17:42 tarihinde eklendi.

 

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Pazar günü yapılması planlanan "Büyük Gemlik Yürüyüşü"yle ilgili açıklama yaptı.
 
Harput, “Hergangi bir tertip komitesiyle Valiliğimize başvuru yapılmamış, ancak bugün öğleye doğru birkaç partili yöneticinin böyle bir düşüncelerini Valiliğimize sözlü olarak bildirdiklerini ifade etmişler ve kendilerine de böyle bir tertip komitesinin hazırlanarak, bunun, heyetin isimleriyle beraber bildirilmesi istenmiştir” diye konuştu.
 
Vali Harput, “Basından ve özellikle terör örgütünün yayın organlarından sürekli vurgulanan açıklamalardan da anlaşıldığı kadarıyla bu yürüyüşün hedefi ve maksadı bellidir. Bunu herkes bilmektedir" dedi.
 
Benzer bir yürüyüşe, 2005 yılı içerisinde de teşebbüs edildiğini ve çok vahim olayların yaşandığını hatırlatan Harput, şunları söyledi:
 
"Son günlerde ülkemizde yaşanan şehit cenazeleriyle ilimiz, ilçeleriyle beraber, son derece üzüntülü ve gergin bir atmosfere girmiştir.
 
Böylesine bir yürüyüş için ilimizde karşıt grupların da başta İnegöl olmak üzere, Gemlik ilçemiz ve ilimizin her tarafında büyük bir tepki içerisinde olduklarını ve karşı yürüyüş ve eylemler için hazırlık halinde bulunduklarını Valiliğimize yine değişik beyanlarla iletmişlerdir.
 
Böyle bir yürüyüş, hiçbir soruna çare getirmeyeceği gibi çok vahim sonuçlara da yol açabilecektir."
 
YASAK ÜÇ GÜNÜ KAPSIYOR
Vali Harput, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
 
"Bu nedenle 2911 sayılı Kanun'un 17. maddesi gereğince yürüyüş günü olan 9 Ekim 2011 tarihi ile yürüyüş gününden bir gün öncesi ve bir gün sonrasını içine alacak şekilde, ilimiz ve ilçelerinde her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü ve buna ilişkin her türlü faaliyetler valiliğimizce yasaklanmış ve bu saat itibarıyla Emniyet ve Jandarma makamlarıyla İçişleri Bakanlığına ve bütün illere bildirilmiştir.
 
Yasaklama dikkat ederseniz, 3 gün için her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleriyle benzer faaliyetleri kapsamaktadır. Yani gerek dışarıdan ilimize doğru, teşebbüs edilen yürüyüş ve etkinlikleri gerekse ilimizde karşıt grupların yapacakları gösteri ve yürüyüşleri de kapsayacak şekilde bu yasak kararı alınmıştır.
 
‘GEZMEYE, GÖRMEYE GELSİNLER’
Gerek yürüyüş teşebbüsçülerinin, Bursa'ya yürümek için yola çıkmak isteyen, ülkemizin değişik yörelerinden bölgemize gelmek isteyen vatandaşlarımız için, ben bu vatandaşlarımızın Bursa'yı başka zamanlarda gezmeye, görmeye gelmelerini isterim. Bursa ülkemizin tarihinde köşe taşıdır, dönüm noktasıdır. Gelsinler Bursa'nın güzelliklerini görsünler, Bursa'nın nimetlerinden istifade etsinler. Ancak, böyle bir yürüyüş, tamamıyla sonuç ve amaç itibarıyla kabul edilemez sonuçları doğuracağını çok kesin ve net bir şekilde bize ifade etmektedir.
 
Bir taraftan da Bursalı vatandaşlarımızın böyle bir yürüyüşe karşı Valiliğimizin yapmış olduğu bu yasaklama kararıyla ilgili düzenlemeye riayet etmelerini saygı duymalarını, gerek dışarıdan gelecek gerekse Bursa'da yaşayan vatandaşlarımızın bu yasak kararına karşı saygıyla riayet etmelerini, kanuna karşı herhangi bir fiil içinde bulunmamalarını, ben bu ilin valisi olarak vatandaşlarımızın huzur ve güveni açısından duyurmak istiyorum ve vatandaşlarımızın gösterecekleri bu duyarlılık ve anlayıştan dolayı da şimdiden teşekkür ediyorum."
 
'OLMAYACAK BÖYLE BİR ŞEY'
Harput, bir soru üzerine Bursa'daki bu yasaklama kararının bütün illere duyurulduğunu belirterek, Bursa bölgesine yönelik, her türlü maksatlı yürüyüş faaliyetlerinin diğer iller tarafından da değerlendirileceğini ve gerekli tedbirleri alacaklarını söyledi.
 
İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere, Bursa kent merkezine bütün giriş noktalarında gerek yetkili sivil kamu görevlileri gerekse güvenlik görevlilerinin kararı bu gruplara tebliğ edeceğini anlatan Harput, herkesten kanunlara riayet etmelerinin isteneceğini belirtti.
 
Yürüyüş teşebbüslerine izin vermeyeceklerini belirten Şahabettin Harput, şöyle konuştu: "Olmayacak böyle bir şey, böyle bir şey olmayacak tabii. Güvenlik birimlerimiz, gerek Jandarmamız gerek polisimiz, gerek Sahil Güvenliğimiz, olayın tabii deniz boyutu da var, gerek şehir içlerinde, ilçelerimiz dahil, gerekse ilimizin giriş noktalarında alınması gereken önlemler neyse bunları aldılar. Maksadımız bir huzursuzluk olmadan, hiçbir vatandaşımızın burnu kanamadan, ilimizin o huzur ve güven imajı zedelenmeden ve ülkemizin kalkınmasında lokomotif il olan Bursamızda bir müessif olaya fırsat vermeden, vatandaşlarımızın kendi menfaatleri için aldığımız bu karara uymalarını sağlamaktır. Ben kendilerinden özellikle bunu bekliyor ve rica ediyorum."
 
Çevre illerden takviye kuvvet istenip istenmediği yönündeki soruya ise Harput, "Tedbir olarak alınması gereken ne varsa hepsini aldık. Yasalara uymak bir vatandaşlık görevi. Kararlara uymayan ve ısrarla suç işleme teşebbüsünde bulunan insanlara karşı devlet olarak hukukun içinde kalarak, kendi yetkilerini kullanmak suretiyle bu kararı uygulayacaktır" diye yanıt verdi.
 
‘KİMLERİN GELECEĞİNİ BİLMİYORUZ’
Vali Harput, bir gazetecinin yürüyüşe milletvekillerinin gelebileceğinin ifade edildiğini hatırlatması üzerine, "Kimlerin geleceğini bilmiyoruz" dedi.