Öcalan'dan basın toplantısı talebi

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, İmralı Adası'na giderek Abdullah Öcalan ile görüştü.

Öcalandan basın toplantısı talebi
21 Temmuz 2013 Pazar 17:51 tarihinde eklendi.
BDP heyetinin bugün İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmenin ayrıntıları, BDP Genel Merkezi tarafından açıklandı. Açıklamada, 'çözüm sürecine' daha fazla katkıda bulunması için imkanlarının kısıtlı olduğunu söyleyen Öcalan'ın, "Ortadoğu'daki gelişmelerle de bağlantılı olarak hükümetin kesinlikle hızlı hareket etmesi gerekir" dediği belirtildi. Öcalan, ayrıca İmralı'da bir 'basın buluşması' ile kamuoyunu doğrudan bilgilendirmek istedi.
 
BDP Genel Merkezi, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Grup Başkanvekili Pervin Buldan'ın bugün Abdullah Öcalan ile İmralı'da yaptıkları görüşmenin detaylarını, akşam saatlerinde yazılı bir açıklama ile duyurdu. Öcalan'ın, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile görüşmesinde, 'çözüm sürecine' daha fazla katkıda bulunmak istediğini, ancak İmralı'daki olanakların son derece kısıtlı olduğunu söylediği belirtildi.
 
"KENDİMİ İFADE İMKANI VERİLSİN"
 
Kendisini daha fazla ifade etme imkanlarının yaratılması konusunda hükümetin somut adımlar atması çağrısında bulunan Öcalan'ın, sürecin hızlandırılmasını istediği belirtildi. Açıklamaya göre Öcalan bu konuda şunları söyledi:
 
"Eylül ayının başında 2'nci aşamaya dair mesafe kat edip, 'normalleşme' dediğimiz 3'üncü aşamanın tartışmalarına geçebilme arzusundayım. Şimdi belki umudumu yitirmedim. Bir tıkanmadan veya çözümsüzlükten de söz etmiyorum. Ama Ortadoğu'daki gelişmelerle de bağlantılı olarak hükümetin kesinlikle hızlı hareket etmesi gerekir." 
 
Öcalan'ın, BDP heyetiyle yaptığı görüşme sonrası kamuoyuna iletilmesini istediği mesajları ise şöyle:
 
"Öncelikle herkese selam ve sevgilerimi sunuyorum. Başlatmış olduğumuz süreç, bütün ağırlığıyla, ciddiyetiyle, derinliğiyle devam ediyor. Devlet heyetiyle yaptığımız görüşmeler, diyaloglar ve aynı zamanda çözüme dair yoğunlaşmamız da sürüyor. Çözüm sürecine daha fazla katkıda bulunmak istiyorum. Ancak maalesef ki buradaki olanaklar son derece kısıtlıdır. Kendimi daha fazla katma isteğimi bu nedenle hayata geçirip yansıtamıyorum. Kendimi daha fazla ifade etme imkanlarının yaratılması konusunda hükümet somut adımlar atmalıdır. İmkanların kısıtlı olmasından rahatsızlık duyduğumu belirtmek isterim. Türkiye'nin etrafında bu kadar yangın varken, çözüm konusunda rolümü oynayabileceğim koşulların yaratılması elbette olağan bir durum olmalıdır. Aslında İmralı'da bir basın buluşmasıyla kamuoyunu doğrudan bilgilendirme imkanım olursa sürecin sağlıklı ilerlemesi hususunda ciddi katkılarım olabilir. Hükümetin bu tür basit adımlarla ilgili tereddütlü olmaması gerekir. Nihayetinde 50 bin insanımızın yaşamını yitirdiği 40 yıllık çatışmanın barışını inşaa etmeye çalışıyoruz."
 
'HÜKÜMETİN HIZLI HAREKET ETMESİ GEREKİR'
 
Çözüm sürecindeki ikinci aşamanın Eylül ayı başında aşılacağını beklediğini söyleyen Öcalan'ın mesajı, şöyle devam etti:
 
"Eylül ayının başında ikinci aşamaya dair mesafe kat edip, 'normalleşme' dediğimiz üçüncü aşamanın tartışmalarına geçebilme arzusundayım. Şimdi belki umudumu yitirmedim. Bir tıkanmadan veya çözümsüzlükten de söz etmiyorum. Ama Ortadoğu'daki gelişmelerle de bağlantılı olarak hükümetin kesinlikle hızlı hareket etmesi gerekir. Meclis'in açılmasına yakın, hükümetin artık somut, pratik adımlar ortaya koyması beklenir. TBMM'nin de bu çerçevede tarihi bir çözüme katkı sunmasını diliyorum. Nihayetinde atılacak adımlar bütün Türkiye'nin ortak çıkarlarına uygun adımlar olacaktır. Bu süre zarfında, tarafların çözümü zora sokabilecek tutumlardan karşılıklı olarak özenle kaçınmalarını rica ediyorum. Genel sağlık durumum çok ağır olmamakla beraber içinde bulunduğum koşullara halklarımızın ortak geleceği ve barışı adına dayanmaya çalışıyorum. Tekrardan herkese en içten sevgi ve selamlarımı iletiyorum."
 
Açıklamada, Selahattin Demirtaş ve Pervin Buldan'ın adaya nasıl gittiği ve nasıl döndüğü ile ilgili herhangi bir bilgiye yer verilmediği görüldü.

DHA