Öcalan'dan üç talep

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan çözüm süreci konusunda umudunu hala koruduğunu belirterek, hükümetten daha olumlu bir müzakere girişimi beklediğini söyledi.

Öcalandan üç talep
07 Aralık 2013 Cumartesi 20:30 tarihinde eklendi.
PKK terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile İmralı Adası'nda görüşen, BDP Grup Başkan vekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder adadan döndü. Ziyaretin ardından BDP Basın Birimi’nden yapılan yazılı açıklamada, Öcalan’ın mesajına yer verildi. 
 
Hakkâri Yüksekova'da dün çıkan olaylarda, Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in hayatını kaybetmesini değerlendiren, Öcalan, olayda hayatını kaybeden 2 kişinin acısını paylaştığını ve başta aileleri ve Yüksekova halkı olmak üzere bütün Kürt halkına başsağlığı diledi.

2 kişinin hayatını kaybetmesini ‘cinayet’ olarak niteleyen Öcalan, olayın sürece dönük büyük bir provokasyon olduğunu söyledi. Yeni ve daha büyük provokasyonlara karşı herkesin daha uyanık ve daha dikkatli olması gerektiğini aktardı. Öcalan, “Bir halkın evlatlarının anısına dönük en büyük duyarlılık; onların adını hem hayatın, hem de barış ve özgürlük mücadelesinin içinde yaşatmakla anlamlı olacaktır." dedi. 
 
“ÇÖZÜM SÜRECİ KONUSUNDA UMUDUMU HALA KORUYORUM”
 
Çözüm süreci konusunda umudunu hala koruduğunu belirten Öcalan, hükümetten daha olumlu bir müzakere girişimi beklediklerini aktardı. Öcalan, “Türkiye'nin ve bölgenin kurtuluşuna ve tam bir demokratik cumhuriyetin inşa edilmesine giden süreçte her kim ki, dar seçim hesapları içerisine düşerek, demokratik hamleleri geciktirirse, kaos ve çatışma şartlarına davetiye çıkarmış olur." şeklinde konuştu.

Büyük demokratik çözüm için 3 ayağın önemli olduğunu kaydeden Öcalan, bunların başında; yasal zemin ve hukuki çerçeve geldiğini kaydetti. Öcalan şöyle devam etti: İkinci olarak ise tarafı olmayan bir müzakere düşünülmeyeceği için tarafların ve statülerinin bu yasal çerçeve içerisinde tanımlanması gerekir. Üçüncü olarak da; bir izleme kurulunun ya da bir hakem heyetinin sürece dahil olması gerekir. Bu süreçte inisiyatif ve sorumluluk sahibi olmam dolayısıyla, barışın ve yeni demokratik cumhuriyetin inşası hakkındaki düşüncelerimi bütün Türkiye kamuoyuna anlatabilmem için basın ve diğer iletişim ve temas olanaklarının ivedilikle sağlanması gerekir." 
 
“MANDELA AFRİKA HALKLARINI AYDINLATAN PARLAYAN BİR YILDIZDI” 
 
Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela'nın vefatına ilişkin ise Öcalan, Mandela'yla birbirlerine gönülden bağlılığı olduğunu belirtti.

Mandela'nın Kürt halkına olan duyarlılığı ve bağlılığının, kalbinde ona karşı derin bir saygı ve bağlılık olarak karşılık bulduğunu ifade eden Öcalan, "Mandela Afrika halklarını aydınlatan parlayan bir yıldızdı. Bizler de o parlayan yıldızın Ortadoğu halkları üzerinde parlamasını sağlayacağız." diye konuştu.

CİHAN