"Öcalan'ın mesajları önemliydi"

Diyarbakır'daki Sivil Toplum Kuruluşları (STK) ve kanaat önderleri, Nevruz'da Abdullah Öcalan'ın mesajlarını olumlu değerlendirdiklerini ifade etti.

21 Mart 2013 Perşembe 18:06 tarihinde eklendi, 1.119 kez okundu.

 

 
STK'lar, bundan sonraki süreçte provokasyonlara karşı sağduyulu olunması uyarısında bulundu. STK ve kanaat önderlerinin Öcalan'ın mesajlarıyla ilgili ifadeleri özetle şöyle:
 
Devrimci Demokrat Kürt Derneği Başkanı İmam Taşçıer: Sürece katkısı olacak bir mesajdır. Mesajda Öcalan barışı, sınır dışına çekilmeyi, silah bırakmayı sundu. Kürtlerin huzura ihtiyacı var. Silah devri kapandı, demokratik yollardan mücadele yapılsın diyor. Bizim taleplerimiz bunlardır, bize göre bu uygundur. Silahların susması Kürt sorununun çözülmesi bizim açımızdan çok güzel. Silahları bırakıp çekilmesi her iki taraf için çok önemli bir adım. Ancak provokasyonlara, süreci bozmak isteyenlere karşı dikkatli olmak gerekiyor. 
 
Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD) Alaaddin Korkutata. Bizim, Diyarbakır’ın bölge halkının yıllardır ortak kanaati buydu. Öcalan’ın mektubu adeta bizim yıllardır söylediğimiz mesajlara tercüman oldu. Bildirilerimizde örgütün çatışma alanı dışına çıkması, silahlarını bırakmasını ifade ettik. Bunların bölgeye zarar verdiğini söyledik. Bu manada açıklama çok yerinde ifadeler içeriyordu. Barış söylemi bölge için çok güzel. Tabi bunu uygulamaya sokmak gerekiyor. Bu bir süreçtir, bu, hemen olabilecek bir şey değil. Ümit ediyorum ki bu mesajların içi birkaç ay içinde doldurulur. Bu mesajların bölgenin önünü açıcı olacağına inanıyorum. Rahat bir ortam oluşacaktır. 
 
Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü: Mektuptan bence hükümetin beklentisi çıkmadı. Hükümetin beklentisine göre, PKK silah bırakma konusunda karar vermesiydi. Abdullah Öcalan’ın mesajına baktığımızda silah bırakma çıkmadı. Sınırın ötesine geçmesi gibi bir vurgu çıktı.

Yapılan tanım da çok vurgulu bir tanım değil. Orada da ortaya çıkan bir durum var ki Öcalan, hatta bana göre PKK silah bırakacak durumda değildir. Bir dönem için silah bırakma olabilir. Mesaj, PKK’nın çatışma içine girmemesi üzerine. Bu durum da seçimlerin geçmesini ve yeni bir anayasanın yapılmasını sağlar. Bence metin geç vakit geldi. Aldığım bilgiler, metin son ana kadar açıklanmayabilirdi. Metin 10.30’da BDP’lilerin eline geldi. Başbakan Erdoğan, Danimarka’ya gitmeden önce mektuba MİT müdahale etti. Öcalan’ın metninde daha Oslo gibi bir skandal çıkabilirdi. Ama mektuplar değiştirildi. Öyle verildi. Ayrıca, mesajın içeriği Kürtleri de tatmin etmedi. 

CİHAN