"Öcalan’ın özgürlüğü süreç içine alınmalı"

Barış ve Domokrasi Partisi (BDP) Grup Başkan Vekili İdris Baluken, İmralı Cezaevinde hükümlü bulunan teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün demokratikleşme paketi içine alınması gerektiğini söyledi.

Öcalanın özgürlüğü süreç içine alınmalı
01 Eylül 2013 Pazar 23:46 tarihinde eklendi.

Mersin'de BDP'liler, 1 Eylül Dünya Barış Barış Günü'nde 'Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için başlatılan sürece ve hükümetin yasal ve anayasal değişiklikler konusunda atması gereken adımlara dikkat çekmek' için yürüyüş gerçekleştirdi. İstasyon Meydanı'nda toplanarak Mersin Büyükşehir Belediyesi önüne kadar yürüyen BDP’lilere KESK ile bazı sivil toplum örgütleride destek verdi.

Ellerinde terörist başı Abdullah Öcalan posterleri ve BDP ile terör örgütünün sözde bayraklarını taşıyan grup zaman zaman terör örgütü ve elebaşısı Abdullah Öcalan lehine sloganlar attı. Gruptan bazıları Abdullah Öcalan ile törer örgütünün sözde bayrağını Mersin Büyükşehir Belediyesi hizmet binasının duvarına astı.

Burada kalabalığa hitap eden BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, AKP hükümeti ve başbakanda anlamsız bir ısrarın devam ettiğini gördüklerini belirtti. Başbakanın 2 aydır bir demokratikleşme paketi hazırladıkları ve açıklayacağız dediğini ifade eden Baluken, “Kürt halkı adına soruyoruz Türkiye halkları adına soruyoruz ‘hazırladığınız demokratikleşme paketi içinde Kürt halkının talepleri var mı?’,’ Türkiye halklarının talepleri var mı?’ diye soruyoruz ve bir cevap alamıyoruz.

Sanıyor ki Sayın Başbakan bu demokratikleşme paketini daha önceki yıllarda Kürt halkını kandırmak için dağıttığı Ramazan paketleri ile karıştırıyor. Makarna paketleri ile karıştırıyor.” diye konuştu.

Hala gelinen bu aşamadan sonra 90 yıldır sürdürülen bu zihniyetle ana dilde eğitimin ülkeyi böler denildiğini hatırlatan Baluken şöyle devam etti: “Peki biz şimdi Mersin halkına sormak istiyoruz, bu güne kadar verilmiş olan mücadelelerle demokrasi özgürlük ve barışın hemen şafağına geldiğimiz bu günlerde ana dilde eğitim olmadan barış olması mümkün mü?

Seçim barajları inmeden bir demokratikleşme paketinin olması mümkün müdür? Sayın Öcalan başta olmak üzere Kürt halkının onurlu evlatlarına özgürlük gelmeden barış mümkün müdür? O zaman bu sese kulak vereceksiniz. Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü, Hatip Dicle’nin özgürlüğünü, Kürt halkının evlatlarına özgürlüğü bu demokratikleşme paketi içinde gündeminize alacaksınız.”

Suriye’deki gelişmelere de değinen Baluken şunları söyledi: “Biz BDP olarak ilk günden beri Süriye’deki bir dış müdahalede, Suriye’deki bir iç çatışmada Türkiye’nin bir yeri yoktur. Türkiye’nin bir rolü yoktur, dedik. AKP hükümetini defalarca uyardık. Yapmanız gereken Suriye halklarını bir araya getirecek demokratik bir çözümdür.”

Akşamın ilerleyen saatlerine kadar süren program polisin uyarısı sona erdirildi.


CİHAN