"Öcalan'ın serbest kalması mümkün değil"

Akil İnsanlar Heyeti Ege Grubu Başkan Vekili gazeteci Avni Özgürel, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması ya da cezaevinin değişmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.

Öcalanın serbest kalması mümkün değil
03 Mayıs 2013 Cuma 19:55 tarihinde eklendi.

'Çözüm süreci'yle birlikte Afyonkarahisar ve Uşak programı kapsamında Afyonkarahisar'a gelen Akil İnsanlar Heyeti Ege Grubu'ndan gazeteciler Avni Özgürel, Fadime Özkan ve Hasan Karakaya, Korel Termal Otel'de basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Toplantıya süreci anlatarak başlayan Özgürel, Türkiye'ye pek çok sıkıntı veren meselenin çözümünün ne olabileceğini sordu. Türkiye'de zannedilenin aksine sorunun Kürt meselesi olmadığını belirten Özgürel, "Bir başka deyişle 'terör meselesi' diye adlandırılan meselenin aslı demokratikleşme meselesidir. Herkesin sorununun çözümü burada" diye konuştu.

PAZARLIK YOK

'Türkiye'de bir pazarlık var mı? Devlet terör örgütüyle pazarlık yapar mı?' sorularının çoğunlukla sorulduğunu hatırlatan Özgürel, herhangi bir pazarlığın söz konusu olmadığını belirtti. Sürecin pazarlığa indirgenmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Özgürel, "Sonradan bizi sıkıntıya sokacak bir şey var mı? Bilmediğimiz gizli, gizlenen hiç bir şey yoktur. Aksini iddia etmek Başbakan Erdoğan'ın yalan söylediğini iddia etmek demektir" diye konuştu.

ÖZGÜREL: DEMOKRASİ ŞEHİTLERİN MANEVİ HATIRASI ÜZERİNDE YÜKSELECEK

Terör sorununun 30 yıldır devam ettiğini hatırlatan Avni Özgürel, süreçte hiç bir gizli maddenin söz konusu olmadığını anlattı. 5 ay sonra aksi kanıtlanacak bir şeyi söylemenin Türk toplumunu kandırmak anlamına geldiğini ve bunu vicdanla bağdaşlaştırmanın mümkün olmadığını vurgulayan Özgürel, sürecin şehitler üzerinden yürütülmesini eleştirdi.

Şu anda en fazla şehit veren bir coğrafyada olduklarını kaydeden Özgürel, "Bunca şehidimiz var. Şehitliğin, gaziliğin ne anlam ifade ettiğini biliyoruz. Peki unutacak mıyız? Biz şehitlerimiz toprağa verirken 'kanınız yerde kalmayacak' diye defnettik. Bu vatan toprakları, devlet bölünmüş olsaydı işte o zaman onların kanı yerde kalmış olurdu. Her büyük proje, yapı esasında şehitlerimize olan borcumuzdur. Eğer Türkiye gerçek bir demokrasi üzerinde inşa edilecekse bu şehitlerimizin manevi hatırası üzerinde yükselecektir" dedi.

ÖCALAN'IN SERBEST BIRAKILMASI MÜMKÜN DEĞİL

Süreçle birlikte en çok 'Öcalan serbest kalacak mı?' sorusuyla karşılaştıklarını hatırlatan Özgürel, Öcalan'ın serbest kalmasının da cezaevinin değiştirilmesinin de mümkün olmadığını vurguladı. Sürecin, 'Öcalan'ı kurtarma' projesi olmadığına dikkati çeken Özgürel, şöyle dedi: "Pazarlık yok dedik. Böyle bir şey söz konusu değil.

Böyle bir teşebbüs bile Türkiye'nin şu anda gerçekleştirmeye çalıştığı hedefin mahiyetini küçültür. Elbette dağda eline silah tutuşturulmuş, kandırılmış insanlar var. Barış sürecinden bu yana saflarından ayrılıp evlerine dönenler oldu. Eli kana bulanan sınırları terketmekte. 8 Mayıs dendi, ancak bu semboliktir. Bu zamana kadar hepsi terketmiş olacaktır. Bu insanların cezaları nasıl kesilir, bilemiyorum. Eylemlere katılmayan önemli bir çoğunluğun Türkiye'ye döneceğini tahmin ediyorum.

KARAKAYA: "GELECEK YIL DİYARBAKIR'DA NEVRUZ, TÜRK BAYRAKLARIYLA KUTLANACAK"

Gazeteci Hasan Karakaya ise Şemdinli'ye 2012 yılında 400 teröristle yapılan saldırıda, terör örgütünün amacının PKK flamasını kaymakamlık binasında bir süre dalgalandırmak olduğunu vurguladı. PKK'nın bu eylemle dünya medyasına 'Kürtlerin muhtariyetini ilan ettiği ve Kürt baharının başladığı mesajını' vermeyi amaçladığını savunan Karakaya, Kürt Şemdinli halkının o baskında PKK'ya zerre kadar destek vermediğini kaydetti.

Sürecin Kürt halkını özgürlüğe kavuşturduğunu belirten Karakaya, "Kürt halkı, PKK baskısından kurtuldu. Şemdinli halkı 23 Nisan'da camlarına Türk bayrağı asabiliyorsa öyle sanıyorum ki gelecek Nevruz'da Diyarbakır lale tarlası gibi, kıpkırmızı Türk bayraklarıyla donatılacaktır" diye konuştu.'Akil İnsanlar' heyeti arasında Türk bayrağının adının değiştirilmesi gibi farklı söylemler olduğunu hatırlatan gazeteci Fadime Özkan ise "Türkiye'nin bölünmeyeceği, bayrağın inmeyeceği, daha sağlam bir toplum inancı paylaşıyoruz. Türkiye kamuoyunun aklında, aynı çatı altında yaşanması fikrinde bir sıkıntı yok. Buna yüzde 99 güven var, kanaat artıyor" dedi.


DHA