Odatv davasında iki tahliye

Odatv davasının tutuklu sanıklarından Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın tahliyesine karar verildi.

Odatv davasında iki tahliye
14 Eylül 2012 Cuma 20:59 tarihinde eklendi, 1.027 kez okundu.

Odatv davası kapsamında tutuklu yargılanan gazeteci Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın, üzerlerine atılı suçun niteliği ile tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak tahliyelerine karar verildi. 
 

İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada verilen aranın ardından mahkeme heyeti, taleplere ilişkin ara kararını açıkladı. 
    
Buna göre, tutuklu sanıklar gazeteci Barış Terkoğlu ve Barış Pehlivan'ın, üzerlerine atılı suçun niteliği ile tutuklu kaldıkları süre göz önüne alınarak tahliyelerine karar verildi. 
     
Ek rapor alınacak-
    
Savcının talebini kabul eden heyet, TÜBİTAK'a yazı yazılarak, ''davaya konu belgelerin virüs yoluyla bilgisayarlara gönderildiği veya gönderilmediğinin tespit edilemediği, yeniden inceleme yapılması, bu hususun bilimsel ilkeler ışığında daha net ifadelerle tespitinin mümkün olup olmadığının yeniden değerlendirilmesi, tespit edilememesi durumunda ise sebebinin ayrıntılı bir şekilde belirtilmesinin istenilmesi'' konusunda yeniden ek rapor alınmasına ve bilirkişilere 20 gün süre verilmesine hükmetti. 
    
Heyet, tutuklu sanıklar Soner Yalçın, Yalçın Küçük ve Hanefi Avcı'nın, atılı suçların vasıfları, sanıklardan ele geçirilen dijital veri ile diğer delillerin içeriği, iletişim tespit ve fiziki takip tutanakları, kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, dosyaya sunulan görüş yazılarının bilimsel mütalaa olarak değerlendirilmesi ve hukuk tekniği açısından bilirkişi raporu olarak kabul edilememesi, TÜBİTAK raporunun dosyaya sunulması, rapora göre kuvvetli suç şüphesinin devam etmesi, bir kısım tanık beyanlarının henüz alınamaması, sanıklarla ilgili suçların CMK'nın 100/3-a maddesinde belirtilen suçlardan olması ve isnat edilen suçlara göre yeni yürürlüğe giren 6352 sayılı yasa kapsamında koruma tedbirlerinin uygulanmasının bu aşamada yeterli olmaması dikkate alınarak, bu hallerinin devamına karar verdi. 
    
Duruşma, 16 Kasım 2012'ye ertelendi. 
    
Bu arada, tahliyelerin ardından davada tutuklu sayısı 3'e düştü. 
    
Öte yandan, mahkeme heyetinin 2 tutuklu sanığın tahliye edilmesine ilişkin kararı okuduğu sırada, tahliye edilen Terkoğlu ve Pehlivan'ın yakınları ile arkadaşlarının sevinç çığlıkları attıkları görüldü. Gazetecilerin yakınlarının gözyaşı döktüğü gözlendi.