Ödemiş'te tarihi su dehlizi ulundu

İzmir'in Ödemiş İlçesi Birgi Beldesi'nde, yaklaşık 800 yıllık tarihi geçmişi olduğu sanılan 200 metre uzunluk, 1.5 metre genişlik ve 3 metre yüksekliğinde su dehlizi bulundu.

29 Ocak 2014 Çarşamba 20:54 tarihinde eklendi.
 
Cumhuriyet Mahallesi'nden geçen Birgi Deresi kenarındaki bazı evlerie su sızıntısı olduğu şikayetleri üzerine belediye bölgede çalışma başlattı.

Derenin yakınındaki 12. yüzyıldan kalma tarihi Pankonduz Kulesi (Küp Uçuran Kulesi) yanında kazma ve kürekle yapılan çalışmalar sırasında işçiler, bir su dehlizi ile karşılaştı. 1308 yılında Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan ve bir çok yerinde tarihi kalıntılar bulunan ilçede ortay çıkartılan dehliz, heyecan yarattı.

200 metre uzunluğunda, 1.5 metre genişliğinde ve 3 metre yüksekliğindeki dehlizin içindeki pis su dereye akıtılarak boşaltıldı. Ardından da çalışmalar durdurulup, Ödemiş Müze Müdürlüğü'ne ve İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'ne bilgi verildi.
 
Ödemiş Müze Müdürlüğü yetkilileri, tarihi dehlizden beylikler döneminden önce, mahalle çeşmelerine su aktarıldığı bildirdi. Müze yetkililerinin, yaklaşık 800 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğunu ve doğal değil el yapımı olduğunu da belirtikleri tarihi su dehlizinde önümüzdeki günlerde çalışma başlatacakları da öğrenildi.
 
CHP'li Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, "Bizzat içini gezdiğimiz tarihi dehlizin büyük el emeği harcanarak yapıldığını gördük. Turizmi açılmasını isteriz" dedi.

DHA