Öğrenciler sosyal projeleri ile yarıştı

Genç öğrencileri sosyal bilimler alanında teşvik etmek amacıyla düzenlenen 10. Ulusal Sosyal Bilimler Olimpiyatı (SOBİO) Fatih Koleji Kongre Merkezi'nde başladı. İlköğretim öğrencilerinin katıldığı olimpiyatta birbirinden farklı proje yarıştı.

Öğrenciler sosyal projeleri ile yarıştı
19 Nisan 2014 Cumartesi 15:51 tarihinde eklendi.

Türkiye’nin değişik illerinden gelen ilköğretim çağındaki öğrencilerin hazırladığı projeler SOBİO’da yarıştı. Öğrencileri olimpiyat çalışmalarına teşvik etmek amacıyla düzenlenen SOBİO'ya Türkiye genelinde 289 proje başvurarak finalinde 354 öğrenci ter döktü. Forum, sahne sanatları, proje, takdim ve İngilizce takdim olmak üzere 5 kategoride yapılan olimpiyatın bu yılki teması ise ‘Vefa’ olarak belirlendi.

İŞİTME ENGELLİ SİHİRBAZLAR

Edirne Şehit Öğretmen Adnan Tunca İşitme Engelliler Okulu'ndan gelen Abdülkerim Alemdar ve Buğra Özgün olimpiyatlara Sihirli Eller projesi ile katıldı. İşitme engelli öğrenciler projeleri ile beğeni topladı. Sihirbazlık gösterisi yapan öğrenciler ziyaretçilerin de beğenisini kazandı. Engelli ve engelsiz öğrencilerin kaynaşması için bu çalıştıklarını anlatan proje sorumlusu öğretmen Hasan Çivi, “Bu proje engelli öğrencilerimizin iletişim kurmasına ve öz güven kazanmalarına yardımcı oldu. Sevgi ile yola çıkınca tüm engellerin aşılabileceğine inanıyoruz. 22 okulda gösteri yaptık, alan el değil veren el olmak istiyoruz." diye konuştu.

TÜRKÇE GÜZEL KONUŞULSUN

Olimpiyatlarda Düzce’den katılan Özel Yunusbey Ortaokulu 5. sınıf öğrencileri Türkçenin daha iyi konuşulup yazılması için bir proje hazırladı. Günlük hayatta yabancı kelimelerin sıklıkla kullanıldığını gören öğrenciler bu durumu düzeltmek için çalışma yaptı. Kelime kartları oluşturup arkadaşlarına dağıtan öğrenciler imla hatalarına da dikkat çekti. İnsanların çok sık yabancı kelimeleri kullandığını ifade eden öğrenciler, “Mesela tamam demek yerine yabancı kelime olan ‘okey’, hoşça kal yerine ise ‘bye’ gibi kelimeler kullanılıyor. Bir de çoğu yerde yollarda görüyoruz ‘stop’ yazıyor bunun yerine Türkçe kelimeler kullanılması daha iyi olur.” şeklinde konuşarak projelerini anlattı.


CİHAN