Öğretmenler organ bağışında bulundu

Hatay’ın İskenderun İlçesinde faaliyet gösteren Yükseliş Koleji ve Hatay İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ortak bir şekilde doku ve organ bağışı konulu seminer düzenlendi.

15 Kasım 2014 Cumartesi 14:33 tarihinde eklendi.

Düzenlenen seminerde Özel İskenderun Yükseliş Koleji Kurucu Ortakları Nuri Üysen ve Yılmaz Tunç dahil olmak üzere 43 öğretmen organ bağışında bulundu. Yükseliş Koleji Milli Eğitim kurumlarında bir defada 43 organ bağışçısına ulaşarak Hatay’da bir ilke imza atmış oldu.

Türkiye genelinde 3-9 Kasım tarihlerinde icra edilen Doku ve Organ Bağışı Haftası nedeni ile İskenderun’da eğitim ve öğretim vermekte olan Özel Yükseliş Koleji Öğretmenleri duyarlılık göstererek kendileri organ bağışında bulundular. Öğrenciler tarafından yapılan sunumda organ bağışının insan hayatı için önemi anlatıldı. Bir gün herkesin organ ihtiyacının oluşabileceği gerçeğini her insanın düşünmesi ve buna göre hareket etmesinin önemini anlatan öğrenciler cana can katın diyerek herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırdılar.

Okul’da düzenlenen seminerde konuşan Yükseliş Koleji kurucu ortağı Nuri Üysen öğretmenlerin gösterdikleri duyarlılık nedeniyle teşekkür etti. Organ bağışının öneminin günümüzde giderek arttığını ve kolej olarak buna destek verdikleri için mutlu olduğunu belirten Nuri Üysen kendisi de organlarını bağışladığını açıkladı.

Daha sonra kısa bir konuşma yapan Dr. Nermin Örnek ise organ bağışı sıralamasında Avrupa ülkeleri arasında en son sırada yer aldıklarının altını çizdi. Bir insanın hayatını kurtarabilmek adına organ bağışının önemini anlatan örnek bir kişinin organlarını bağışlamasının kendi iradesinde olduğu gibi mutlaka ailesinin de onayının olması gerektiğini söyledi.

İskenderun İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Saydam ise yaptığı konuşmada Hatay’da organ ve doku bağışı konusunda halkın gün geçtikçe bilinçlendiği ve 2009 yılından bu yana toplamda 1062 kayıt bulunduğunu sadece İskenderun’da ise 408 kayıt gerçekleştiğini ve son bir haftada ise 77 bağış kaydettiklerini belirterek organ bağışı konusunda duyarlılık gösterdikleri için Yükseliş Koleji öğretmenlerine ve idarecilerine teşekkür etti.

İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil ise organ bağışı konusunda özellikle Milli Eğitim ve Diyanet işlerine büyük görev düştüğünü, "Çünkü halen halkın organ bağışlamanın günah olduğunu düşünüyor bunu artık aşmamız gerekmektedir." dedi.

Hatay İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu ise Diyanet İşleri Başkanlığı din işleri yüksek kurulunun organ bağışı noktasında fetva yayınladığını ve dinimiz açısından organ bağışında bulunmanın şartlar yerine getirilmesi halinde hiçbir sakıncasının olmadığını söyledi.

Seminerin sonunda konuşan İskenderun Kaymakamı H. Hasan Özyiğit ise organ naklinin toplumsal ve sosyal boyutunun çok önemli olduğunu vurgulayıp, "Bir takım değerleri paylaşmak bu değerleri yaşamak insan olmanın hak ve onurunu ve güzelliğini yaşatmak için başka insanları da yaşatmanın gereği hem inancımızın hem de insan olmamızın bir değeridir. Organ bağışının toplumsal, sosyal, kültürel ekonomik boyutu var. Asıl olan insanı yaşatmaktır, organ bağışında bulunmanın dinimiz açısından mani bir durum olmadığını diyanet yetkililerimiz açıkladılar. Burada öğretmenlerimizin buna öncülük yapmaları takdire şayan bir durumdur. Yükseliş koleji öğretmen ve idarecilerine bu duyarlılıklarından dolayı kutluyor ve teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu. 


CİHAN