Okul açılacak ama öğrenci yok

Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi’ne bağlı Zeytinli Köyü'nde Milli Eğitim bakanlığı’nın izni ile 49 yıl sonra açılacak Rum Okulu, öğrenci sıkıntısıyla karşı karşıya kalacak.

Okul açılacak ama öğrenci yok
29 Mart 2013 Cuma 14:30 tarihinde eklendi.

 

Gökçeada ilçe merkezine 4 kilometre uzaklığındaki Zeytinli Köyü’nde 1951 yılında eğitime başlayan Rum azınlık okulu, 1964 yılında kurucu isteği doğrultusunda kapatıldı. Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı adına 38 yıl sonra adaya yeniden dönüş yapan Anna Koçumal Milli Eğitim Bakanlığı’na ok 49 yıl aradan sonra Özel Gökçeada Rum İlkokulu'nu açmak için başvuruda bulundu.   
 
Tadilatı yapılan okulun açılması için Milli Eğitim Bakanlığı'na yapılan başvuru kabul edildi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dün itibarıyla Özel Gökçeada Rum İlkokuluna açılış izni verdiklerini açıkladı. Ancak, köyde yaşayanların başka yerlere göç etmesi nedeniyle bu kez de bir sınıf açılabilmesi için gerekli olan 12 öğrencinin bulunup bulunamayacağı merak konusu oldu.
 
Gökçeada'nın Ak Parti’li Belediye Başkanı Yücel Atalay konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Özel Rum İlkokulu’nun hizmet verebilmesi için inşaat bittikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onay alınması için beklendiği hatırlattı. Atalay; "Sayın Bakanımız da onayladı. Zaten Başbakanımızın bakışıyla bizim bakışımız aynı. Nihayetinde onlar bizim vatandaşımız. Köylerine gelip yerleşmek istiyorlarsa en doğal hakları. Biz onların gelmesinden mutluluk duyarız. Onlar bizim zenginliğimiz. Çünkü uzaktan birilerinin oyunuyla süreci idare edenlerin elinden artık oyuncağı alınmış olacak. 
 
Türkiye'nin büyüklüğünü herkes görmüş olacak. O yüzden bu karar önemli. Hayırlı uğurlu olsun. Yüz öğrenci kapasiteli okulda dört sınıf açılabilir. Ancak öğrencimiz yok. Bizim 175 yaşlı Rum vatandaşımız var. Yazın köylerine geliyorlar, 2 bin nüfus oluyor. 
 
Şimdi bu karar bu nüfusun kalıcı olmasına vesile olursa ondan mutluluk duyarız. Kanunlarımız herkese aynı. 12 öğrenci bulunursa bir sınıf açılabilir. Ama şu aşamada o sayıda bir çocuk yok" dedi.

DHA