Okul müdürlüğü mülakatında 'Pinokyo' sorusu

İzmir’de 75 puan altında kalan 480 okul müdürü ve yeni müdür olmak isteyen bin 920 aday, 16-24 Ekim 2014 tarihlerinde 692 okula müdür olabilmek için mülakata tâbi tutuldu.

Okul müdürlüğü mülakatında Pinokyo sorusu
24 Ekim 2014 Cuma 12:42 tarihinde eklendi.
Üç komisyon eşliğinde sözlü sınava alınan tecrübeli okul müdürlerine yöneltilen soruların başında ise çocuk hikaye ve masallarının kahramanları geldi.
 
Soruları trajikomik bulan öğretmenler, “Milli Eğitim, sonucu belli bir mülakat yaptı. Neden diye sorarsanız, biz okul müdürüyüz. Bizim işimiz yöneticilik, genel kültür soruları değil. Bize sorduklarının başında ‘Pinokyo’nun yazarı kimdir?’, ‘Donkişot nasıl ortaya çıktı?’, ‘Keşanlı Ali Destanı'nı kim tiyatroya çevirdi?’, ‘Dünyanın en yüksek gölü nerededir?’ ve ‘Tunus halk kahramanı kimdir?’ gibi sorular geldi. Bir an kendimizi bilgi yarışmasında hissettik. Oysa ki seçilen, okul yöneticisidir. Mülakatlar, kameralar huzurunda da yapılmıyor. Böyle bir yöntemle okul müdürü seçilemez. Yıllardır okul müdürlüğü yapıyoruz, böyle saçma bir mülakat görmedik. Biz öğrenci, öğretmen ve velinin sorunlarıyla muhatap oluyoruz. Eğitimcileri magazinleştirmek istiyorlar. Yazık, çok yazık.” dedi.
 
Türk Eğitim Sen 3 No'lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın ise, “İzmir’de 692 okula 2 bin 400 müdür adayı, üç komisyon tarafından mülakata tâbi tutulmuştur. Mülakat komisyonlarının nasıl puan verdiği herkesin malumudur. Herhangi bir elektronik kayıt olmadığından komisyon üyeleri keyfince puan verebilmekte, yaptıkları haksızlık karşısında hiçbir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Verilen puanlar doğru ve hakkaniyete uygun dahi olsa birçok yönetici adayı, hiçbir kaydı olmayan ve şeffaflıktan uzak bu değerlendirmelere inanmamaktadır. Daha önce sendika olarak, kayıt yapılmadığı için şaibeli olduğunu belirtmiştik. Mülakatın tamamen kamera sistemi ile kayıt altına alınması, yaşanan tartışmaları en aza indirebileceği gibi komisyon üyelerini daha adil davranmaya teşvik edebilirdi.“ dedi. Soruların adeta müdürleri elemek için yapıldığını söyleyen Sarısayın, “Mülakat süresince daha da vahim bir durum yaşanmıştır. Sonucu önceden belli olan böyle bir sınavın bir ortaoyununa döndüğü, yandaş sendika tarafından listenin hazır olduğu söylemleri, mülakat yerinde ağızlarda dolaşmıştır. Türk Eğitim Sen olarak biz de bu söylemi takip edeceğiz, kaç kişi malum sendikadan olacak göreceğiz. Mülakata girenlerin alınterleri hiçe sayılarak eğer önceden bir liste hazırlandıysa ve malum sendikanın üyeleri mülakatta yeterli görülürse yaşanan tüm haksızlıkların, keyfiliklerin sorumlusu, komisyonları oluşturan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve mülakatı yapan komisyon üyeleri olacaktır.” diye konuştu.