Okuma bilmiyor diye alınmadı

Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde ilköğretim okulu 2'nci sınıf öğrencisi 8 yaşındaki D.Ş.Y., iddiaya göre okuma yazma bilmediği gereksiyle öğretmeni S.G. tarafından sınıfa alınmadı.

Okuma bilmiyor diye alınmadı
24 Eylül 2013 Salı 22:11 tarihinde eklendi.
Manavgat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, iddialar üzerine öğretmen hakkında soruşturma başlattı.
 
Manavgat 75'inci Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu 2'nci sınıf öğrencisi D.Ş.Y.'nin, öğretmeni tarafından okuma-yazmayı iyi bilmediği ve sınıfın ahengini bozacağı gerekçesiyle sınıfa alınmadığı iddia edildi.

Doğuştan tek böbreği olan ve kalp rahatsızlığı bulunan D.Ş.Y., aynı okulda eğitim gören 2 kardeşiyle her gün okula gelirken, okul kapısında bekliyor. Okul idaresi tarafından D.Ş.Y.'yi sınıfa almayan sınıf öğretmeni hakkında tutanak tutularak Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bilgi verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmen S.G. hakkında soruşturma başlattı.
 
OKUMASINI İSTİYORUZ
 
Maddi durumu iyi olmayan aile, çocuklarının sınıfa alınmamasına tepki gösterdi. Anne Sanem Şatıroğlu, ilk eşinden olan oğlu D.Ş.Y.'nin her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi eğitim hakkının engellenmemesini istedi.

Manavgat'a 2013 yılı şubat ayında geldiklerini ve o zaman kayıt yaptırdıkları bu okula devam ettiğini belirten anne Şatıroğlu, çocuğunun okuma-yazma bilmediği ve sınıfın ahengini bozacağı gerekçesiyle öğretmeni tarafından derse alınmadığını iddia ederek şöyle konuştu:
 
'OKUMA BİLMİYOR DİYE ALMADI'
 
"Şubat 2013'te Ankara'dan Manavgat'a geldik, oğlumu ve kızımı 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu'na kaydettirdik. Okullar tatile girene kadar çocuklarım burada okudu. Ayrıldığım eşim tatilde çocuğumun ikametini Ankara'ya almış. Bunu öğrenir öğrenmez Ankara'ya giderek oğlumun velayetini kendi üzerime aldım.

Manavgat'a gelerek yeniden bu okula kayıt yaptırdım. Okul idaresi birinci sınıfta okuduğu sınıf kalabalık olduğu için çocuğumu 2/A sınıfına verdi. Sınıf öğretmeni bana 'bu çocuk okuma yazma bilmiyor, ben bu çocuğu okutamam, hemen Kaymakamlığa giderek suç duyurusunda buluna bilirsiniz' dedi. Ben kimi neden suçlayacağım. Bunu diyen bir öğretmen. Sonra 'Kimsenin okuma yazma öğretemediği bir çocuğa ben okuma yazma öğretemem' diyerek çocuğumu derse almadı."
 
MÜDÜR TUTANAK TUTTU
 
Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduğunu anlatan Sanem Şatıroğlu, "Okul müdürü ilgilenecek dediler. Müdür bey ilgilendi. Okul müdürü, 'Mecbur okutmak zorunda. Burası devlet okulu' diyerek çocuğumu alarak sınıfa çıkarttı. Ama sınıf öğretmeni gene almadı.

Bu durum karşısında öğretmen hakkında müdür tutanak tuttu. Sonuçta şu anda benim çocuğum derste olması gerekirken okulun bahçesinde dolaşıyor. Ben Yetkililerden bu durumu bir an önce çözmelerini ve benim çocuğumun da eğitime başlamasını istiyorum. Çocuğum ayrıca doğuştan tek böbrekli ve kalp hastası" diye konuştu.
 
OKULA GİTMEK İSTİYORUM
 
D.Ş.Y. ise arkadaşları sınıfta ders çalışırken kendisinin dışarıda dolaştığını belirterek, "Bir an önce bende okuma yazma öğrenmek istiyorum" dedi.
 
'AŞIK VEYSEL'İN TORUNUYUM'
 
D.Ş.Y.'nin üvey babası Veysel Şatıroğlu ise "Ünlü halk ozanı olan Aşık Veysel'in ben öz torunuyum. Devlet sanatçısı olan birinin torunu olarak bu durumu yaşadığımız için üzgünüz. Bir öğretmenin 'okuma yazma bilmiyor' diye çocuğumuzu sınıfa almaması acı ve hüzünlü bir olay.

Gerekli mercilere başvuruları yaptık ama bir sonuç elde edemedik. Okul müdürü elinden geleni yaptı. Ancak öğretmeni bu kararından döndüremedi. Biz gereğinin yapılmasını ve devletimizden yardım istiyoruz" dedi.
 
Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve Milli Eğitim yetkilileri öğretmen hakkında soruşturma başlatıldığını, bu aşamada konuşmanın doğru olmayacağını söyledi.

DHA