Öldürülen belediye başkanı anılıyor

Ankara’dan posta ile gönderilen paketin, 17 Nisan 1978 tarihinde evinde patlaması sonucu iki torunu ve gelini ile birlikte ölen eski Malatya Belediye Başkanlarından ‘Hamido’ lakaplı Hamit Fendoğlu, Malatya’da anılıyor.

Öldürülen belediye başkanı anılıyor
16 Nisan 2013 Salı 18:40 tarihinde eklendi.

 

1980 darbesi öncesi ilk siyasi suikast olarak tarihe geçen olayın failleri aradan 35 yıl geçmesine rağmen bulunamıyor.
 
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Fendoğlu’nun yiğitliğiyle Türkiye’de nam salan bir belediye başkanı olarak hafızalarda kaldığını belirtti. Geçmişte yaşanan karanlık olayların aydınlatıldığı günümüzde Fendoğlu suikastı faillerinin de gün yüzüne çıkartılmasını temenni ettiklerini söyleyen Çakır, şöyle devam etti:

“Tarih boyunca önemli devlet, siyaset, bilim ve sanat adamı yetiştiren Malatyamızın geçmişte yetiştirdiği önemli siyaset adamlarından birisi de merhum Hamit Fendoğlu’dur. Gönderilen paketli bombayla, gelini ve torunlarıyla birlikte şehit edilen belediye eski başkanlarımızdan ve milletvekillerimizden Hamit Fendoğlu, bu ülkede örnek olarak gösterilen bir siyasetçiydi. Geçmişte yaşanan karanlık olayların aydınlatılmaya başlandığı şu günlerde, bu menfur saldırıyı gerçekleştirenlerin belirlenmesini temenni ediyoruz.”
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da Hamido suikastı aydınlatılmadan 12 Eylül’le hesaplaşmanın mümkün olmadığını ifade etti. Hamido’nun öldürülmesiyle ülkede kaos ortamı oluşturulmasının amaçlandığını vurgulayan Ağbaba, “Gelini ve 2 torunu ile birlikte katledilen Hamido’yu katledenler toplumda bir kaos ortamı yaratmayı hedeflemiş, Malatya’da hedeflerine ulaşmışlardır. Dört gün süren ve 'Malatya Olayları' olarak anılan şiddet olayları sonucunda 4'ü Hamido ve ailesi olmak üzere toplam 8 kişi ölmüş, 20'si ağır, 100 kişi yaralanmış, 100'ü tamamen olmak üzere, toplam 960 işyeri ve konut yakılıp, yıkılmıştır.

Olayların Malatya'ya maddi faturasının 100 milyon TL civarında olduğu belirtilmektedir. Bir taraftan darbelerle hesaplaşacağız diyip, diğer taraftan Malatya, Maraş, Çorum, Sivas katliamlarını araştırmaktan imtina edenler en yalın ifadeyle halkı kandırmaktadırlar. 12 Eylül darbesine zemin hazırlayan en önemli olaylardan biri olan Hamido’nun katledilmesi tüm yönleriyle ele alınarak aydınlatılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

CİHAN