Ölen devi canlandıracaklar

Bilim insanları, bu kez tam anlamıyla inanılmaz olanı gerçekleştirmeye çalışıyor

Ölen devi canlandıracaklar
18 Ocak 2011 Salı 11:56 tarihinde eklendi.

 

Günümüzden yaklaşık sekiz bin yıl önce soyu tükendiği düşünülen mamutların tekrar yeryüzünde dolaşabilmeleri söz konusu.
 
Japon bilim insanları, soyu uzun süre önce tükenen memeliyi tekrar yaşama döndürmenin üzerinde çalışıyorlar.
 
Bu canlandırma çalışması için, mamutun bozulmamış DNA'sı, daha sonra da ona taşıyıcı annelik yapabilecek bir fil gerekiyor.
 
Hamilelik süresinin yaklaşık 600 gün olduğu da göz önüne alınırsa, modern çağın ilk mamutlarının dört ya da beş yıl sonra aramızda olabileceği düşünülüyor.
 
Geçtiğimiz yıllarda bilim insanları Sibirya'da bulunan tüylerden mamutların genetik kodlamasını çıkarırken, kemiklerde bulunan bozulmamış DNA da tarih öncesi devlerin kanının tekrar üretiminde kullanılmıştı.
Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu yaz Sibirya'ya bir keşif seferi düzenleyip, zengin DNA örnekleri içeren donmuş doku örnekleri bulmaya çalışacaklar.
 
Birkaç santimetrekarelik bir örnek, gereken tüm genetik bilgiye ulaşabilmek için yeterli olacak.
Japon bilim insanlarının iki yıl önce gerçekleştirdiği bir deneyde, 16 yıldır donmuş haldeki ölü farenin dokusundan klon fareler üretilebilmişti.
 
Ancak, deneyin yüzde yüz başarı ihtimali taşımadığını söyleyen araştırmacılar, sözkonusu fare deneyinde 1100 denemeden sadece yedi sağlıklı klon elde edilebildiğini de hatırlatıyorlar.
 
Mamutun başarıyla klonlanmasının, dinozorları tekrar hayata döndürebilmek içinse yeterli olmayacağı düşünülüyor. Bilim insanları ellerindeki en taze DNA örneğinin 65 milyon yaşında ve büyük ihtimalle bozulmuş durumda olduğunu düşünüyorlar.

Milliyet