Ölü bedenler rekorla veda etti

"Body Worlds/ Orjinal Vücut Dünyası-Yaşam Döngüsü" sergisi, 9 ayda 400 bin ziyaretçi sayısıyla Türkiye’de bir rekora imza attı.

Ölü bedenler rekorla veda etti
31 Mart 2011 Perşembe 12:28 tarihinde eklendi, 6.309 kez okundu.

 

İlk kez bir Müslüman ülkede ziyaretçilerin ilgisine sunulan sergi, Tophane’deki Antrepo 3’te, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında Thepartners ile İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle 11 Haziran tarihinde açıldı. İlk etapta 17 Aralıkta sona ermesi planlanan sergi, yoğun talep üzerine 27 Mart tarihine kadar uzatıldı.
 
Sergi, şubat ayında Almanya’daki Plastinasyon Enstitüsü’nden getirilen "Bisiklet Sürücü", James Bond filminde de kullanılan "Poker Üçlüsü", "İlkyardım Ekibi" ve dünyada ilk kez sergilenen "İtfaiyeci" plastinatlarıyla, ziyaretçilerin karşısına yenilenmiş haliyle çıktı.
 
VÜCUTLARIN ZARİF FORMU KEŞFEDİLDİ
 
Doğum öncesi gelişim ve bebeklikten, çocukluk ve ergenliğe, yetişkinliğe ve yaşlılığa kadar, insan yaşam döngüsü ve yaşlanmanın özel bir sunumunu kapsayan, temel amacı sağlık eğitimi olan ve insanın kendiyle karşı karşıya kalmasını sağlayan unutulmaz bir deneyimi ortaya koyan Body Worlds, vücutlarını bağışlayan kişilerin bedenlerinin ve iç organlarının halka sunulduğu tek insan anatomisi sergisi niteliğini taşıyor.
 
Uzun yaşamın sırlarının verildiği sergide aynı zamanda, bugüne kadar tıp insanlarına açık olan pek çok bilgi 7’den 70’e herkese basit bir dille aktarıldı.
 
Ziyaretçiler insan vücudunun işleyişi, hastalıkların organları nasıl etkilediği konusunda bilgi sahibi olarak, vücutlarının zarif formunu keşfettiler.
 
Alman bilim adamı ve anatomist Dr. Gunther Von Hagens tarafından keşfedilen "plastinasyon" yöntemiyle çürümez hale getirilen 200’den fazla insan bedeni parçasının yer aldığı sergide kaslar, damarlar ve organlar, yaşayan vücudun içinde olduğu gibi bozulmamış haliyle sunuldu.
 
Sergi kapsamında, başarılı öğrenciler ve görme engelli öğrencilere yönelik sosyal sorumluluk projeleri de hayata geçirildi. Sergiye yoğun ilgi gösteren ziyaretçiler, insan vücudunun muhteşem bir makine olduğu görüşünde birleştiler.
 
DÜNYADA 30 MİLYON KİŞİ GEZDİ
 
Dr. Hagens’in açtığı Plastinasyon Enstitüsünde hazırlanan plastinatlar ilk kez 1995 yılında Japonya’da sergilendi. Japonya’daki serginin çok büyük ilgi uyandırması üzerine Body Worlds sergisi dünyanın dört bir yanına taşınmaya başlandı.
 
İnsan vücudunun zarif formunu keşfedip, stres altında ve hastalık zamanında nasıl kırılgan olduğunu ve sağlıklıyken de nasıl müthiş bir güce ulaştığını gösteren sergi, bugüne kadar Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika olmak üzere 60’tan fazla ülkede 30 milyondan fazla ziyaretçiye ulaştı.
 
Sergiyi İstanbul’da başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrunisa Gül olmak üzere, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, sanatçı Tarkan’ın yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinden okullar, tıp fakültesi öğrencileri, sağlık sektörü çalışanları da gezdi.
 
"Body Worlds" sergisini 9 ayda 400 bin kişi gezdi. Sergi, bu ziyaretçi sayısıyla, 253 bin kişinin gezdiği "Picasso İstanbul’da", 252 bin kişinin gezdiği "İstanbul’da Bir Sürrealist-Salvador Dali", 102 bin kişinin gezdiği "Efsane İstanbul: Bizantion’dan İstanbul’a-Bir Başkentin 8000 Yılı", 219 bin kişinin gezdiği "Gelenekten Çağdaşa", 187 bin kişinin gezdiği "Sarkis-Site" sergilerini de geride bıraktı.