Ölüdeniz'de atlı düğün

Muğla'nın Fethiye ilçesinde gerçekleştirilen düğünlerde eski örf ve adetler yeniden yaşatılıyor

Ölüdenizde atlı düğün
28 Mayıs 2013 Salı 14:11 tarihinde eklendi, 4.212 kez okundu.

Muğla'nın Fethiye ilçesinde gerçekleştirilen düğünlerde eski örf ve adetler yeniden yaşatılıyor. Çoğunluğu İngilizler olmak üzere her yıl yüz binlerce kişinin tatil için geldiği Ölüdeniz'de evlenen çiftler, gelin arabası olarak otomobil yerine atı tercih ediyor. Kız evinden at sırtına bindirilen gelin, davul zurna eşliğinde Ölüdeniz cadde ve sokaklarında gezdiriliyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte yok olmaya yüz tutan eski düğünler Fethiye'de yeniden yaşatılmaya çalışılıyor. Evlenecek olan çiftler eğlencelerini yeni tarzda yapsalar da bazı adetler devam ediyor. Bunlar arasında gelin alma alayı ve yöresel tatları oluşturan düğün yemekleri yer alıyor.

Geleneklerini yaşatmak ve düğünlerine renk katmak isteyen bazı düğün sahipleri çok daha eski adetleri uyguluyor. Her yıl binlerce turist ağırlayan Ölüdeniz beldesinde evlenen Ümit ve Rabiya çifti de düğünlerinde gelin arabası yerine at kullanmayı tercih etti. Dualar eşliğinde evden alınan gelin daha sonra bir ata bindirildi. Çevredeki yerli ve yabancı turistlerin şaşkın bakışları arasında ata binen gelin, önde damat ve davul zurna eşliğinde Ölüdeniz sokaklarında şehir turu attırıldı.

Mutlu olduklarını söyleyen damat Ümit Cengil, eski adetlerini yaşatmak için böyle bir düğün tercih ettiğini söyledi. Ölüdeniz'de at üzerinde gelin taşımanın çok farklı olduğunu kaydeden Cengil, "Fethiye'de bir değişiklik oldu. Ölüdeniz sokaklarında atla gelin alıyorum. Çok mutluyuz." dedi.

SON 5 YILDIR TÜRKLERİN ATLARA İLGİSİ ARTTI
25 yıldır at yetiştiriciliği yapan Saffet Çınar da son 5 yıl içerisinde Türklerin düğünlerde atlara ilgisinin arttığını kaydetti. Daha önceki yıllarda yabancıların kendisinden at kiraladığını ve düğünlerinde bu atları kullandığını ifade eden Çınar, "Genellikle gelin alma törenlerinde ve sünnet törenlerinde insanlar atları tercih ediyor. Ben de eski örf ve adetlerimizin yaşatılmasına katkı koyduğum için mutluyum. Çocukken gördüğüm düğünleri şimdi yeniden yaşıyor gibiyim." şeklinde konuştu.

Örf ve adetlerini yaşatmak isteyen başka bir düğün sahibi Engin Kayserilioğlu da sokak ortasında damat tıraşı yaptırdı. Davul zurna eşliğinde gerçekleştirilen tıraş, renkli görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.


CİHAN