Ölümüne en çok ABD üzüldü

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin üvey kardeşi Ahmed Veli Karzai'nin suikast sonucu öldürülmesi, ülkenin güneyinde büyük bir iktidar boşluğuna neden olurken, önemli bir müttefikini kaybeden ABD'yi de zor durumda bıraktı.

Ölümüne en çok ABD üzüldü
14 Temmuz 2011 Perşembe 10:12 tarihinde eklendi.

 

Taliban hareketinin doğduğu Kandahar kentinin il genel meclisi başkanı olan ve Afganistan'ın güneyindeki en güçlü isim olarak gösterilen Ahmed Veli Karzai'nin ölümü, bölgenin geleceği konusunda birçok soru ve sorunu da beraberinde getirdi.
 
BM'nin açıkladığı bir rapora göre, son dönemde çok sayıda üst düzey ismin suikasta kurban gittiği ülkede, bu suikastların yarısından fazlası Kandahar'da gerçekleşti.
 
Kandahar Emniyet Müdürü Han Muhammed Mücahid'in Nisan ayında polis üniforması giyen bir intihar bombacısı tarafından öldürülmesinin ardından Taliban'ın geçtiğimiz ay da Kabil'deki Intercontinental Oteli'ne baskın düzenlemesi, örgütün gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.
 
Bölge liderlerinin sistematik bir şekilde ortadan kaldırılması ve artan şiddet olayları, 2014 yılına kadar güvenlik kontrolünün Afgan güçlerine devredilmesi sürecini de daha da karmaşık bir hale getirdi.
 
BABASI DA SUİKASTA KURBAN GİTMİŞTİ
 
- Paştun aşireti Popalzai'den olan 1961 doğumlu Ahmed Veli ve ağabeyi Hamid Karzai'nin babaları 1999 yılında Pakistan'da sürgündeyken suikast sonucu öldürüldü.
 
- Ahmed Veli, bir dönem ABD'de Chicago Cubs beyzbol takımının stadyumuna çok yakın bir noktada Afgan restoranı işletti.
 
- 2000 yılında ağabeyine destek olmak için Pakistan'a geri döndü.
 
 - İkisi kız 5 çocuğu bulunan Ahmed Veli tam bir futbol tutkunu olarak biliniyordu.
 
Her ne kadar suikastı Taliban üstlense de yakın korumalarından biri tarafından öldürüldüğü açıklanan Ahmed Veli Karzai'nin, yolsuzluk ve uyuşturucu ticareti konularında kötü bir şöhrete sahip olması bölge halkının Afgan hükümetine bakışını olumsuz etkiliyordu.
 
Buna rağmen Ahmed Veli'nin, ABD'ye Taliban'la mücadelesinde verdiği destek kritik önem taşıyordu. Kandahar'daki milisleri eğiten Ahmed Veli, karşılığında da CIA'den para alıyordu.
 
Kamuoyu önünde inkar etseler de ABD ordusu ve CIA’in, Ahmed Veli'nin desteğine ihtiyacı vardı. Bu yüzden ismi yolsuzluk ve uyuşturucu ticareti suçlarına karışan Ahmed Veli hakkındaki iddiaları da görmezden geldiler.
 
Ahmed Veli suikastı, ABD'ye, karmaşık yerel menfaatler ve aşiretler arası ilişkiler ağıyla örülü bir alanda hareket etmek zorunda olduğunu hatırlattı.
 
GÜÇ SAVAŞI YENİDEN BAŞLAYACAK
 
Karzai ailesinin 11 Eylül sonrası Kandahar'da uyuşturucu kaçakçıları ve dini liderlerin de aralarında bulunduğu güç odaklarıyla kurduğu çapraşık ilişkiler üzerine oturttuğu hassas yapı da bu suikastla birlikte sarsılacak.
 
İktidar boşluğu içine düşmesi beklenen bölgede Paştun aşiretinden olan Karzai ailesinin diğer fertleri ve aynı aşiretten diğer liderler arasında bir güç mücadelesi kaçınılmaz görünüyor.
 
Ahmed Veli, Paştunların desteğini almasını sağladığı Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin 2009'daki seçimleri kazanmasında büyük rol oynamıştı. Bu yüzden Hamid Karzai de yolsuzluk suçlamalarına rağmen üvey kardeşini her daim savundu.
 
Aşiretler arasında baş gösterecek iktidar mücadelesi Taliban'ın bölgede tekrar söz sahibi olmasını dahi sağlayabilir. Bu bakımdan Ahmed Veli'nin öldürülmesi, Kandahar'da istikrarı sağlamak isteyen ABD'nin planlarını da altüst edecek.
 
Yaklaşık 10 yıldır süren askeri operasyonlar neticesinde güvenlik düzeyini belli bir noktaya getiren ABD'nin, Ahmed Veli'nin yokluğunda daha da kırılgan bir hal alan mevcut düzeni sürdürmesi zor olacak.