Ömer Lütfi Akad'a veda

Önceki gün hayatını kaybeden Türk sinemasının ünlü yönetmenlerinden Ömer Lütfi Akad bugün son yolculuğuna uğurlanıyor.

Ömer Lütfi Akada veda
21 Kasım 2011 Pazartesi 15:35 tarihinde eklendi.

 

Akad için ilk tören saat 13.00'de 20 yılı aşkın süre öğretim üyeliği yaptığı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümünde düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Akad'ın yakınları ve sanat dünyasından dostları katıldı.
 
Sinemaya yön verdi
 
Ömer Lütfi Akad, 2 Eylül 1916’da doğdu. Fransız Jeanne d’Arc Okulu, Galatasaray Lisesi, İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu Maliye Bölümü’nde okudu. Tiyatro ve sinema yazıları yazan Akad, Sema Film’de mali danışmanlık ve yapım yönetmenliği yaptı. 1947 yılında Seyfi Havaeri’nin “Damga” filminde yönetmenliğe başlayıp, 1949 yılında “Vurun Kahpeye” filmini çeken Akad, halk masalları uyarlamaları da yaptı. Polisiye filmleriyle sinema dilini geliştirdi. Akad, kendinden önceki sinemacılardan farklı olarak sinema tekniği ve diline yeni bir anlayış getirdi. 
 
100’den fazla film bıraktı
 
“Kanun Namına”, “Yalnızlar Rıhtımı”, “Hudutların Kanunu”, “Vesikalı Yarim”, “Bir Teselli Ver”, iç göç sorununu ele aldığı üçleme “Gelin”, “Düğün” ve “Diyet” önemli filmlerindendir. Filmlerin yanı sıra belgeseller çeken ve senaryo yazarlığı yapan Akad’ın 100’ü aşkın filmi bulunuyor. Çağan Irmak, büyük gişe başarısı elde eden filmi “Babam ve Oğlum”u Akad’a ithaf etmişti.
 
Topluma ışık tuttu
 
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Akad’ın vefatı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan’ın mesajı şöyle: “Türk sinemasının usta yönetmeni, sanat dünyamızın dev çınarlarından biri olan Ömer Lütfi Akad’ın vefatını derin bir teessürle öğrendim. Ömrünü sinemaya vakfeden Akad, yönetmenliğini üstlendiği filmlerle, toplumumuzun önemli meselelerini ele alan, topluma ışık tutan bir sanatçıydı. Merhum Ömer Lütfi Akad’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve tüm sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum.”