ÖMSS için çözüm masası

ÖSYM, Pazar günü ilk defa yapılacak Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda (ÖMSS) ön görülemeyen durumlarda sağlıklı bir iletişimi tesis etmek ve olası sorunların anında çözülmesi için sınav izleme ve çözüm masası oluşturdu.

ÖMSS için çözüm masası
27 Nisan 2012 Cuma 20:35 tarihinde eklendi, 1.387 kez okundu.

ÖSYM'den yapılan açıklamada ÖMSS'nin Pazar günü 81 il merkezinde, 968 binada, 12 bin 128 salonda, 41 bin 756 görevli ve 60 bin 375 adayın katılımıyla gerçekleştirileceği belirtildi. 
    
Açıklamada, ÖSYM ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü uzmanlarının yaklaşık 9 ay süren yoğun çalışmaları, diğer kamu/özel kurum ve kuruluşlarıyla sivil toplum örgütlerinin büyük desteği sonucunda tüm adayları en iyi koşullarda sınava almak için gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. 
    
Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmalarının zorunlu olduğu belirtilerek, adayların sınava Sınava Giriş Belgesi ve nüfus cüzdanı veya pasaportlarıyla kabul edileceği anımsatıldı. 
    
Açıklamaya göre, sınava, cep telefonu, çanta, cüzdan, saat, elektronik büyüteç, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlarla kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve elektronik/mekanik cihazla, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlarla girilemeyecek. 
    
Sınav binalarında emanet alınmayacağından adayların bu eşyalarını sınav binalarına getirmemeleri gerekiyor. 
    
Adaylara, kalem, silgi, kalemtıraş ÖSYM tarafından sağlanacak, her salonda en az bir duvar saati bulunacak. Bu nedenle adaylar sınava kalem, silgi, kalemtıraş, saat getirmeyecek. 
    
Sınav binasına cep telefonu gibi cihazla girmek kesinlikle yasak olduğundan sınav sırasında cep telefonu taşıdığı tespit edilen adayın sınavı geçersiz sayılacak. 
     
-Poşetli soru kitapçığı- 
     
Adaylar, sınava giriş belgelerinde yazılı olan araç gereçle ve ilaçlarıyla sınava girebilecek. Belgede belirtilmeyen ancak, özürlü adayın özrü nedeniyle yanında bulundurmasının zorunlu olduğu sınav güvenliğini bozmayacak bir araç-gereç söz konusu olduğunda Bina Sınav Sorumlusunun onayıyla aday sınava alınacak. Adaylar sınava, ilaç, yiyecek ve içecek getirebilecek. 
    
Sınavda uygulanacak testler, bir kitapçık halinde adaylara verilecek ve adaylar cevaplarını cevap kağıdına işaretleyecek. Her bir soru kitapçığı ve cevap kağıdı matbaada özel olarak poşetlenecek ve sınavda her adaya poşet içerisinde, açılmamış bir şekilde verilecek. 
    
Adaya ait cevap kağıdı üzerinde adayın fotoğrafı, kimlik bilgileri bulunacak. Genel özürlü, görme özürlü ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacak. Özür gruplarına ve durumlarına göre adaylara 16, 18 veya normal puntoda basılmış soru kitapçığı verilecek. Cevap kağıtları 16 puntoda basılmış olacak. 
    
Testlerde toplam 60 soru bulunacak ve sınav süresi 60 dakika olacak. Ancak, özür durumlarına göre adaylara ek süre verilecek. Sınav süresinin dörtte üçü tamamlanmadan önce ve son 15 dakikası içinde sınava devam etmek istemeyen aday dışarı çıkarılmayacak. 
    
Bu süreler dışında cevaplama işlemini erken bitiren adaylar ancak sınav evrakını teslim ederek sınav salonundan ayrılabilecek. Sınav evrakını teslim ederek sınav salonundan ayrılan bir aday gerekçesi ne olursa olsun bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınav süresinin dörttü üçü doluncaya kadar sınav binasında bekletilecek. Sınav binasından ayrılan aday da gerekçesi ne olursa olsun bir daha sınav salonuna alınmayacak. 
    
Sınav ilk defa yapıldığından ön görülemeyen durumlarda sağlıklı bir iletişimi tesis etmek ve olası sorunların anında çözülmesi için ÖSYM tarafından sınav izleme ve çözüm masası oluşturuldu. 
    
Sınavda, özürlü adaylara yardım etmek amacıyla sınav binalarında hasta bakıcı ile sınav merkezlerinde ambulans ve sağlık personeli hazır bulundurulacak.