ÖMSS için spor salonları hazırlanıyor

ÖSYM Başkanı Prof Dr. Ali Demir, Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) için özellikle Ankara ve İstanbul'da spor salonlarının hazır edilmesini istediklerini belirterek, ''Buralarda, tekerlekli sandalye kullanan adaylar sınava alınacak'' dedi.

ÖMSS için spor salonları hazırlanıyor
24 Şubat 2012 Cuma 11:22 tarihinde eklendi.

Bu sene ilk kez yapılacak ÖMSS ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ali Demir, ÖSYM'nin kasım ayından beri bu sınav üzerinde çalıştığını belirtti.
    
Sınavın bilim heyetinin belirlediği standartlar çerçevesinde hazırlandığını ifade eden Demir, ''Özürlülere eğitim veren akademisyenleri ve öğretmenleri bir soru yazma çalıştayına aldık. O soruları düzenleyip, soracağız'' diye konuştu.
    
Sınava girilecek okulların engelli adaylara uygun olup olmadığının araştırıldığını belirten Demir, ''İllerde sınav merkezi yöneticilerimiz var. Onlara diyoruz ki 'Özürlüler için kullanabileceğimiz binaları öncelikle belirleyin ve bize verin' Asansörü, rampası, engelli tuvaleti var mı, tekerlekli sandalyeyle inilip çıkılabilir mi...'' dedi.
    
Sınavda bazı özür gruplarına ek süre verileceğini anımsatan Demir, ''İlkokul çağından önce işitme yeteneğini kaybedenler için ayrı bir sınav olacak, soruları da ayrı olacak. Adayın kendisinin bu sınava girebilmesi için 7 yaşından önce işitme engelli olduğunu ispatlayabilmesi lazım'' diye konuştu.
    
İşitme engellilere uzun paragraflı sorular yöneltilmeyeceğini kaydeden Demir, zihinsel engelli adaylara da farklı sorular sorulacağını belirtti.

Adayların bugünlerde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından belge aldığını belirten Demir, sınava başvuruların yoğun olduğunu kaydetti.
    
Demir, şu ana kadar genel engellilerden 6 bin 968, görme engellilerde bin 829, işitme engellilerden bin 306, zihinsel engellilerden 596 olmak üzere toplam 10 bin 699 adayın başvuruda bulunduğunu bildirdi.
    
ÖSYM'nin, Türkiye'de 2 milyon 140 bin adayı sınava alma kapasitesi olduğunu belirten Demir, ''Bu kapasitenin olduğu bir yerde 100 bin aday arasından özellikle genel, işitme ve görme engellilerde bir sıkıntımız olmaz'' diye konuştu.
    
Tekerlekli sandalyeyle sınava girecek adaylar için alınan tedbirleri de anlatan Demir, şöyle konuştu:
    
''Tüm belediyelerle iletişim içerisindeyiz. İçişleri Bakanlığı ile konuştuk. Belediyelerden destek alacağız. Spor salonlarını kontrol ediyoruz. Spor salonlarında, masa ve sandalyeleri biz temin ederek veya kiralayarak sınav yapacağız. Başvuruları aldıktan sonra ne kadar kapasitemiz olduğuna bakacağız.
    
Şu anda, özellikle Ankara ve İstanbul'da, sınavın yapılacağı gün olan 29 Nisan'a kadar spor salonlarının hazır edilmesini talep ettiklerini söyleyen Demir, o güne herhangi bir aktivitenin konulmayacağını belirtti. Demir, buralarda, tekerlekli sandalye kullanan adayların sınava alınacağı bildirdi.
    
''Aşırı aksanı olanların görevlendirilmesi doğru olmaz''-


Engelli adayların sınav yerine erişimi için belediyelerle ortak çalışma yaptıklarını anlatan Demir, adayların evlerinin ve sınava girecekleri yerlerin adresleri belirlenerek, sınav merkezlerine ulaşımlarının sağlanacağını söyledi.
    
Diğer sınavlarda uygulanan güvenlik kurallarının geçerliği olduğunu belirten Demir, tek farkın, engelli adayların sınav esnasında tuvalete gidebilmesi olduğunu ifade etti.
    
Adayların özürleriyle ilgili cihazları sınava getirebileceklerini kaydeden Demir, adaylara sağlık raporlarını bildirmeleri halinde her türlü kolaylığı sağladıklarını ifade etti.
    
-Doktorlara destek çağrısı-
    
Ali Demir, sınava yakın zamanda doktorlara çağrıda bulunacaklarını belirterek, ''Herhangi bir sağlık sorununa karşı gönüllü olarak sınav merkezlerinde bulunmalarını isteyeceğiz. Sağlık Bakanlığı ile çalıştık, onlar her türlü ambulans hastane desteğini sağlayacaklar ama doktor arkadaşlardan da o gün için bir özveri isteyeceğiz'' diye konuştu.