Önce yıllarını, sonra böbreğini...

Bursa’da 65 yaşındaki Nadire Uzabacı kendisiyle aynı yaşta olan 38 yıllık eşi Ali Uzabacı’ya böbreğini verdi. Başarılı bir ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Ali Uzabacı eşine müteşekkir olduğunu söyledi.

Önce yıllarını, sonra böbreğini...
07 Mart 2014 Cuma 13:34 tarihinde eklendi, 1.206 kez okundu.

Kronik böbrek yetmezliği hastası olduğunu öğrenen 65 yaşındaki Ali Uzabacı’ya eşi Nadire Uzabacı’ dan alınan böbrek, Acıbadem Bursa Hastanesi’nde Böbrek Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Oktay ve ekibi tarafından nakledildi. Başarıyla gerçekleştirilen operasyonun ardından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesinde eşinin fedakarlığıyla duygulanan ve sağlığına kavuşan Ali Uzabacı, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Böbrek hastası olmak kolay değil. İnsan duyunca hayatının bir daha eskisi gibi olamayacağını anlıyor. Yaşadıkları, sevdikleri, kısacası tüm ömrü gözlerinin önünden geçiyor. Hayata, dünyanın fani olduğunu düşünüyor. Zaman zaman karamsarlığa kapılıyor. Ancak eşim benim üzülmeme bile fırsat vermedi. Gözünü bile kırpmadan bana böbreğini bağışlayacağını söyledi. Onun fedakarlığından hem çok duygulandım hem de eşim üzülür mü, acı çeker mi diye düşündüm. Testler yapıldı. Eşimin böbreğinin bana nakledilebileceğine karar verildi. 38 yıl boyunca bana can yoldaşlığı yaptı. Şimdi can yoldaşlığından öte, Allah’ın yardımıyla adeta yeniden doğmuşçasına sağlıklı hissetmemi sağladı. Diyalize girecekken, beni acılardan kurtardı. Onu çok seviyorum ve herkesin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum.”

'İNSAN SEVDİĞİNİN ACI ÇEKMESİNE NASIL DAYANIR?'

Eşinin böbrek hastası olmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Nadire Uzabacı ise hiç kimsenin sevdiği insanların acı çekmesine gönlünün razı olmayacağını belirterek, duygularını şöyle ifade etti: “Eşim gözümün önünde eziyet çekiyordu. Ağrılar içindeydi. Diyalize daha fazla girmesin diye hiç tereddüt etmeden böbreğimi verdim. Çok şükür mutluyuz. Çok doğru bir karar verdim. Çünkü onu mutlu görüyorum. O bana yeter.”

Nakil operasyonun gerçekleştiren Acıbadem Bursa Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Oktay, Türkiye’de organ bağışının yeterli olmaması nedeniyle sorunlar yaşandığını, kadavradan organ bağışlarının artırılamadığını söyledi. Bu konudaki duyarlılığın artırılması amacıyla toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü ifade eden Prof. Dr. Bülent Oktay, “Hiçbirimiz bu benim başıma gelmez diye düşünmemeliyiz. Öncelikle hastalanmamak için beslenmemize, uykumuza özen göstermeli, hareket etmeli ve yeterli miktarda su içmeliyiz. Sağlığı korumak kendimize yapacağımız en önemli yatırımdır.” diye konuştu. 


CİHAN