''Öncelikli hedefimiz adliyenin fiziki şartlarını iyileştirmek''

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, öncelikli hedefinin adliye binasındaki fiziki şartları iyileştirmek olduğunu söyledi.

Öncelikli hedefimiz adliyenin fiziki şartlarını iyileştirmek
31 Ocak 2014 Cuma 12:57 tarihinde eklendi.

17 Aralık operasyonu sonrası HSYK’nın yer değişiklikleri kapsamında, Samsun’dan Adana'ya atanan Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, yeni görevine başladı. Makamında gazetecileri kabul eden Yeldan, adliyede vatandaşın güven duyduğu, işlerini seri olarak yürüttüğü, uyumlu, kendini yenileyen, günün şartlarına uygun hareket eden bir kurumsal duruşu ortaya koymak için çalışacağını kaydetti. Halkın, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplumun ve basın mensuplarının desteğiyle Adana adliyesini olması gerektiği yere taşıyacaklarını dile getiren Yeldan, “Adliyenin fiziki altyapısı, personel ve uygulamaya ilişkin sorunları var. Bunları biz gerçek manasıyla tespit edip, çözüm önerilerini kamuoyu ile paylaşacağız. Adana’nın potansiyelini biliyorum. Sırf plakası değil, kendisi de bir numara olması gereken bir ilimiz.” dedi.

Yargılamanın temelini oluşturan savcılık birimlerinin gerektiği şekilde dizayn edilmediği, imkânsızlıklar içerisinde olduğunu söylemeye gerek olmadığının altını çizen Ali Yeldan, şöyle devam etti: “Yaşadığımız yer yetmiyor. Haberleştirilen konuların yüzde sekseni fiziki altyapıyla ilgili. Adliye binasının kapısı doğrudan yola açılıyor. Bir güvenlik tedbiri almak çok zor. Buda vatandaşın, yargı makamlarının bulunduğu yerde istenmeyen, nahoş, hukuk düzeniyle izah edilmeyecek tavırlara girmesine sebebiyet veriyor. Söz konusu tablo gerçekten buraya hak arama saikıyla gelen vatandaşlarımızı ve bu çevrede bulunan kişileri rahatsız ediyor. Adliye sorun kaynağı değil, ihtilafların çözüm yeridir. Hukukun emrettiği şekilde sorunlar çözülecek. Bunları nasıl etkili ve seri yapabiliriz? Onun derdi ve çabası içerisindeyiz. Bunlarla ilgili atılan adımlar var. Önceki başsavcıların kaldığı yerden devam ettireceğiz. Adana‘nın diğer büyükşehirlerden hiç geri kalmayacak bir yargı altyapısını oluşturacağız. Mahkeme, cezaevi ve denetimli serbestlik tedbirlik gibi bir çok alanda örnek uygulamaları hayata geçireceğiz.”

PRATİK ÇÖZÜMLER PEŞİNDEYİZ

Yeni adliye sarayı ile ilgili ihalenin şu anda askı süresinin devam ettiğine işaret eden Başsavcı Yeldan, Bölge Adliye Mahkemeleri’nin inşaatına başlandığını ifade etti. Gündemde olan adliye binasının uygulamaya geçmesinin zaman alacağına dikkat çeken Yeldan, “Nerede bakılsa en kısa süre üç yıl. Üç yılda biz ne yapacağız? Adana’nın sorunları durmuyor ki. Kimse bizi üç sene beklemez. Biz pratik çözümler peşindeyiz. Onu yakın zamanda göreceksiniz. Burada yerleşmeyle ilgili yapılması gereken imkânlarımızı kullanacağız. Nefes alacak, yeni binaya kadar bizi yetiştirecek pratik çözümler üreteceğiz. Binanın genel görüntüsü, kat yerleşimi, sirkülasyon alanları, yönlendirmeler ve diğer unsurlarla ilgili bir çalışmamız olacak. İnşallah bunlarda adliyemizin çehresi önemli ölçüde etkileyecektir.” diye konuştu. Yeldan, basın mensuplarının ‘görev değişiklikleriyle’ ilgili sorusuna ise “O bizim iç işlerimiz.” cevabını verdi.
 


CİHAN