Onlar çok daha fazlasını hak ediyor

Vatan için canlarını seve seve feda eden Mehmetçiklerin arkada bıraktığı yakınlarının maddi sıkıntıya düşmemeleri için birçok maddi destek sağlanıyor.

Onlar çok daha fazlasını hak ediyor
21 Ekim 2012 Pazar 12:22 tarihinde eklendi, 1.117 kez okundu.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, vatanın ve milletin bölünmezliği, bütünlüğü ve huzuru için her türlü zor koşulda görevlerini yerine getiren erbaş ve erlere maddi destek sağlayan sivil toplum kuruluşlarının başında TSK Mehmetçik Vakfı geliyor. 

     
Yardım faaliyetlerini uzun yıllardır sürdüren vakıf, son 30 yılda, şehit düşen yaklaşık 5 bin erbaş ve er için yakınlarına maddi yardımda bulundu. Ayrıca, vatani görevi sırasında herhangi bir nedenle hayatını kaybeden 11 bin 152 erbaş ve erin geride kalan anne, baba, eş ve çocuklarına maddi destek sağladı. 
     
Şehitlerin yanı sıra malul gaziler ile engelli erbaş ve erlere de maddi katkıda bulunan TSK Mehmetçik Vakfı tarafından bu çerçevede 9 bin 293 malul gazi, engelli erbaş ve er için parasal destek verilirken, 3 bin 281 malul gazi, engelli erbaş ve er çocuğuna da öğrenimleri için katkıda bulunuldu. 
     
Vakfın, gerçekleştirdiği diğer yardımlar şöyle: 
     
''Bakım yardımı yapılan malul gazi ve engelli erbaş ve er toplamı (1, 2, 3 ve 4'üncü derece): 3 bin 644 kişi 
     
Yıllık nakdi yardım yapılan 5'inci ve 6'ncı derece malul gazi ve engelli erbaş ve er sayısı: 5 bin 611 kişi 
     
Şehit olan veya herhangi bir nedenle hayatını kaybeden erbaş ve erin ölüm tarihinde, malul gazi ve engelli erbaş ve erin olay tarihinde eşi hamile ise doğum yaptığında yardım yapılan çocukların toplamı: 237 kişi 
     
Bakım yardımı almakta iken vefat eden malul gazi ve engelli (1, 2, 3 ve 4'üncü derece) ile bakım ve öğrenim yardımı almakta iken vefat eden çocuklara yapılan yardım toplamı: 176 kişi'' 
     
Vakıf tarafından Ekim 2012 tarihine kadar yardım yapılan kişi sayısı 38 bini aşarken, yardımlar için aylık 4 milyon 500 bin TL ödeme yapıldığı, yardımların toplamının da 324 milyon 64 bin 747 TL'yi bulduğu belirtildi. 
     
Devletin sağladığı haklar- 
 
Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre, devlet şehit varisleri ile malul gazilere ölüm yardımı ve harcırah ödemesi, nakdi tazminat, vazife malulü aylığı, derece yükseltilmesi ve kademe ilerlemesi, sağlık hizmetlerinden katılım payı ve ilave ücret alınmaması, ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanma, genel sağlık sigortası primi alınmaması, faizsiz konut kredisi verilmesi, mesken, gelir ve gümrük vergisi muafiyetleri, elektrik ve su ücretlerinde indirim, hususi damgalı pasaport gibi imkanlar da sağlanıyor. 
     
Ölüm Yardımı ve Harcırah Ödemesi: 
     
926 sayılı TSK Personel Kanunu'nun 177'nci maddesi ile 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun 16'ncı maddesi gereğince, şehit personelin (subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş) varislerine ''Ölüm Yardım Ödeneği'' ödeniyor. Ayrıca, 6245 sayılı Harcırah Kanunu hükümlerine göre, personelin bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerine beyan ettikleri ikamet merkezlerine kadar geçici görev yolluğu (harcırah) veriliyor. 
     
Nakdi Tazminat: 
     
2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun, 2629 sayılı Uçuş, Paraşüt, Denizaltı, Dalgıç ve Kurbağa Adam Hizmetleri Tazminat Kanunu, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2453 sayılı Yurt Dışında Görevli Personele Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 2566 sayılı Bazı Kamu Görevlilerine Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun, 4536 Sayılı Denizlerde ve Yurt Yüzeyinde Görülen Patlayıcı Madde ve Şüpheli Cisimlere Uygulanacak Esaslara İlişkin Kanun ve 3497 sayılı Kara Sınırlarının Korunması ve Güvenliği Hakkında Kanun kapsamında, belirtilen hallerde şehit olanların eş, çocuk, anne ve babalarına en yüksek devlet memuru brüt aylığının (ek gösterge dahil) 100 katı tutarında, anılan kanunlar kapsamında belirtilen hallerde yaralananlara iş ve güçten geri kalınan süreye göre, malul olanlara ise maluliyet derecelerine göre değişen miktarlarda ilgili bakanlıklar tarafından nakdi tazminat ödenmesi yapılıyor. 
     
Vazife Malulü Aylığı: 
     
5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre subay, astsubay, uzman jandarma, sivil memur, uzman erbaş ve erbaş/erlerin vazife malullüğünü gerektiren sebeplerle hayatlarını kaybetmeleri halinde; hizmet süresi 30 yıla (10.800 güne) kadar olanlara 30 yıl (10.800 gün) hizmet yapmış gibi, hizmet süresi 30 yıldan fazla olanlara ise fiili ve itibari hizmet süresi toplamı üzerinden aylık bağlanıyor. Vazife malullüğü gerektiren sebeplerle malul olan subay, astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara hizmet süresi ve malullük derecesi üzerinden, erbaş/erlere ise öğrenim durumlarına göre hesaplanan miktarlarda aylık bağlanıyor. 
     
Derece Yükseltilmesi ve Kademe İlerlemesi 
     
5434 sayılı Kanunun Ek 77'nci maddesi kapsamında; subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaşların dul/yetimlerine ya da kendilerine bağlanan aylıklar, kendisinden aylık bağlananların ya da kendilerinin emsalleri esas alınarak her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi işlemine tabi tutuluyor. 
     
Şehit Çocuklarına Ödenen Aylıklar ve Evlenme Yardımı: 
     
5434 sayılı Kanunun 74 ve 75'inci maddeleri ile 5510 sayılı Kanunun 34'üncü maddesine göre; şehit personelin vefat tarihinde, evli bulunmayan kız çocuklarına aylık bağlanıyor. 
     
Şehit personelin vefat tarihinde 18 yaşını, ortaöğrenim yapmakta ise 20 ve yükseköğrenim yapmakta ise 25 yaşını doldurmamış erkek çocuklarına (SGK Sağlık Kurulunca belirlenen oranda malul olduğu anlaşılanlarda yaş kaydı aranmaksızın) aylık veriliyor. 
     
Harp malullüğü gerektiren sebepler ile 2330 ve 3713 sayılı kanunlar kapsamında belirtilen görevler nedeniyle hayatını kaybedenler ile vazife malullüğü hükümleri kapsamında hayatını kaybeden erbaş ve erlerin anne ve babalarına da şart aranmaksızın aylık bağlanıyor. 
     
Sağlık Hizmetlerinden Katılım Payı ve İlave Ücret Alınmaması: 
     
5510 sayılı kanun hükümleri uyarınca harp malullüğü aylığı ile 2330 ve 3713 sayılı kanunlar kapsamında aylık alanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişilerden sağlık hizmetleri katılım payı alınmıyor. 
     
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren olaylar nedeniyle vazife malullüğü aylığı alan malul personel (erbaş/er dahil) ile bakıma muhtaç vazife ve harp malullerinin sağlık kurulu raporu ile ihtiyaç duydukları her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçler, herhangi bir katılım payı veya fark alınmaksızın ve kısıtlama getirilmeksizin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanıyor. 
     
Terörle mücadele kapsamında aylık bağlanan malul gazilerin bir işte çalışmaları durumunda, bunlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmıyor. 
     
İlgili kanunların sağladığı haklar çerçevesinde, talep edilmesi halinde, şehit ve gazilerin kardeşlerinden biri askerlikten muaf tutuluyor. 
     
SGK tarafından aylık bağlanan şehit varisleri ile terörle mücadele kapsamında malul olan ve SGK tarafından aylık bağlanan personel TOKİ tarafından yapılan konutlarda, başvuru yapılan il sınırları içinde 5 yıldır ikamet ediyor olmak veya il nüfusuna kayıtlı olmak koşuluyla, kuraya tabi olmadan, hak sahibi olabiliyor. 
     
Şehit ve malul olanların çocuklarından, Milli Eğitim Bakanlığınca tespit edilecek kontenjan kadarı sınavsız olarak parasız yatılı öğrenciliğe alınıyor. Özel öğretim kurumlarının, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlülüğü bulunuyor. Özel okulların, ücretsiz okutmada şehit ve malul gazi çocuklarına öncelik verme yükümlülüğü bulunuyor. Şehit olan ya da çalışamayacak derecede sakat kalanların çocukları devlete ait yurtlar ile öğrenim kredileri ve burslardan öncelikle yararlandırılıyorlar. Ayrıca bu çocuklardan, devlete ait yurtlarda kalmaları halinde kendilerinden yurt ücreti ve depozito alınmıyor. 
     
Kamu görevlileri ile erbaş ve erlerden, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin eş veya çocuklarından birisi ile ana, baba veya kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam 2 kişinin; şehidin ana, baba ve kardeşi bulunmaması durumunda eş veya çocuklarından toplam 2 kişinin; şehidin eş veya çocuğunun bulunmaması durumunda ana veya babası ile kardeşlerinden birisi olmak üzere toplam 2 kişinin, ana veya babanın bu hakkı kullanmaması durumunda ise bir diğer kardeşi olmak üzere toplam 2 kişiye, aynı kapsamda malul olanlardan çalışabilir durumda kendilerinin, çalışamayacak durumda olanların ise eş veya çocuklarından birisinin, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden birisinin kadro veya işin gerektirdiği nitelik, özellik ve şartları taşıması şartıyla, kamu kurum/kuruluşlarında sınavsız olarak istihdam edilebilme hakkı bulunuyor. 
     
Şehit olanların anne, baba, eş ve çocuklarına bu kişilerden intikal eden ateşli silahlar ile malul olanlara ait ateşli silahların taşınmasına veya bulundurulmasına yetki veren kayıt ve belgeler her türlü resim, vergi ve harçtan muaf tutuluyor. 
     
Çalışma gücünün asgari yüzde 40'ını kaybetmiş bulunan malullerin ücretlerinde çalışma gücü kayıp oranına göre gelir vergisi indirimi yapılıyor. 
     
Pasaport Kanunu kapsamında, aylıkları, emsalleri esas alınarak yükseltilmesi suretiyle 1, 2 veya 3'üncü maaş derecesine gelen şehit eşlerine, vazife ve harp malullerinin kendilerine ve eşlerine ve bunların yanında yaşayan, evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan kız çocuklarına ve yine yanında yaşayıp reşit olmayan erkek çocuklarına talepleri halinde diğer şartları da taşımaları kaydıyla ''Hususi Damgalı Pasaport'' veriliyor. 
     
Şehit yakınları ve gazilere, bazı gümrük ve emlak vergisi muafiyetleri de sağlanırken, elektrik ve suyu indirimli kullanmalarına, toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanmalarına, kamuya ait sosyal tesislerden faydalanmalarına, müze ve ören yerlerine ücretsiz girmelerine, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü spor yerlerine ücretsiz girebilmelerine, Devlet Tiyatroları oyunlarını ücretsiz izleyebilmelerine de olanak sağlanıyor.