"Önyargıları adım adım yıkacağız"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın altıncısı gerçekleştirilecek Uyum Zirvesi’nin önemine değindi

Önyargıları adım adım yıkacağız
27 Mayıs 2013 Pazartesi 15:17 tarihinde eklendi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yarın altıncısı gerçekleştirilecek Uyum Zirvesi’nin önemine değindi. Zirvenin sadece sembolik olduğu iddialarını geri çeviren başbakan, bu zamana kadar çok önemsenmeyen konuların bu zirvede merkeze yerleştirileceğini söyledi. Merkel, bazı şeylerin kanunla halledilemeyeceğini, bunun içinde belli bir bilinç değişikliğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Üniversite öğrencisi Tutku Güleryüz’ün sorularını video mesajla cevaplayan başbakan, “Eyaletler, belediyeler ve göçmen kuruluşları arasındaki diyalog bu zamana kadar çok önemsemediğimiz konuları merkeze yerleştirdi.” ifadelerini kullandı. Merkel bunları, “Göçmenler nasıl ve hangi rol ile basında belirgin oluyorlar.? Doğrudan olmasa da dolaylı şekilde ne kadar çok dışlanıyorlar?” sorularıyla örneklendirdi. Başbakan, bunların kanunla olmayacağını ifade ederek, bilinç değişikliğinin oluşmasının gerekliliğine işaret etti.

Almanya Başbakanı Merkel, “Toplumumuzda geçerli olan, parça parça önyargıları def etmektir.” dedi. Merkel, iş dünyasında iyi gelişmeler olduğuna dikkat çekti ancak gençlerin isimlerinden dolayı iş bulamama sorunu yaşadıkların da hatırlattı. “İşverenleri ilerlemeleri için teşvik etmeliyiz.” önerisinde bulunan Merkel, çeşitlilik anlaşmasını da övdü. Merkel, anlaşmada göçmenlere fırsat veren bin 500 girişimcinin olduğunu hatırlatarak, eğitim ve çalışma yerlerinin uyum zirvesinin ana temasını oluşturacağını kaydetti.

ALMANYA DOĞUMLULARI VATANDAŞLIĞA DAVET ETTİ

Başbakan Merkel, Vatandaşlık Kanunu’ndaki ‘opsiyon modeli’ için “Burada doğan gençlerin açık bir şekilde Alman vatandaşı olmalarından yana tavır koyuyorum.” ifadelerini kullandı. İki vatandaşlıktan biri için tercih etmek zorunda kalan gençlerin yüzde 90’ının Alman vatandaşlığını seçmelerini iyi bir işaret olarak değerlendiren başbakan şöyle dedi: “Almanya’da yaşanan çeşitlilik şu anlama geliyor: Alman vatandaşlığıyla da insanlar kendi örflerini burada çok iyi yaşayabilir ve bu tecrübelerle kendini topluma kazandırabilir.”

NSU cinayetlerine ilişkin Merkel, “Bizden bunların tamamen aydınlatılması ve sonuçlarına da katlanılması bekleniyor. Sadece özenli bir çalışma ile tekrar güven kazanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Hıristiyan Demokratların uyum politikalarını eleştiren Sosyal Demokrat Parti Federal Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, “Biz burada yaşayanlar için daha çok şey yapmak istiyoruz. İşgücü eksikliğine ve demografik gelişime baktığımızda, bir an önce vasıflı elemana ihtiyacımız olduğunu görüyoruz.” dedi.


CİHAN