Operada mobbing iddiası

Nurten Baltacı, kendisine mobbing yapıp, görüntülerini gizli kameraya çektiklerini iddia ettiği Nilay Genç Çebi ile üç müdür yardımcısını Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu, Antalya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne şikâyet etti.

Operada mobbing iddiası
19 Mart 2013 Salı 17:18 tarihinde eklendi.

 

Antalya Devlet Opera ve Balesi (ANTDOB) Personel ve Eğitim Şubesi Müdürü Nurten Baltacı, kendisine mobbing (işyerinde psikolojik baskı) yapıp, görüntülerini gizli kameraya çektiklerini iddia ettiği ANTDOB Müdürü Nilay Genç Çebi ile üç müdür yardımcısını Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu, Antalya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne şikâyet etti.
 
Şikayet dilekçesinde yaşadığı olayı detaylarıyla anlatan Nurten Baltacı, ANTDOB'da yaklaşık 4 yıldır Personel ve Eğitim Şube Müdürü olarak görev yaptığını, 30 Ocak 2013 Çarşamba günü müdür sekreterinin telefon ederek, ANTDOB Müdürü Nilay Genç Çebi'nin kendisini saat 13.00'da makamında beklediğini ilettiğini belirterek, şöyle dedi:
 
"Bunun üzerine söylenen saatte makama geldim. Makam odasında benden ve müdire hanımdan başka üç kişinin daha olduğunu görünce, şubemle ilgili muhtemel talimatlar için çağrıldığımı düşündüm. Ancak oturur oturmaz müdür yardımcısı yüksek sesle bir metin okumaya başladı. Metnin, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen bana ait bir geçici görevlendirme yazısı olduğunu anladım. Tebliğ belgelerini imzaladım ve makamdan ayrıldım."
 
Daha sonra görevlendirildiği kurum olan Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne, tebliğ ettirilen üst yazı fotokopisiyle başvurduğunu aktaran Nurten Baltacı, "İl müdürlüğümüz görev yerimle ilgili valiliğimizden onay alarak beni uygun gördükleri yerde görevlendirdi ve Antalya Atatürk Evi'nde göreve başladım" dedi.
 
GÖRÜNTÜLER İKİ HAFTA SONRA ORTAYA ÇIKTI
 
Bu görevlendirmeden yaklaşık iki hafta sonra ANTDOB Müdürlüğü'ndeki mesai arkadaşlarının kendisine bir görüntü ulaştırdığını kaydeden Baltacı, şöyle dedi:
 
"Söz konusu geçici görev tebliği sırasında gizli kamerayla kayda alındığım ortaya çıktı. Görüntüdeki mevcut kişiler, geçici görevlendirmeyi öğrendiğim anda göstereceğimi zannettikleri duygusal tepkiye, o an şahit olmakla yetinmemişlerdir. Bir tuzak kurarak muhtemelen bir şube müdürünün, bir insanın en zayıf anında yaşayabileceği ağlama, yalvarma, karardan vazgeçirme ricaları gibi insani zaaflara dair muhtemel tepkilerimi daha sonra da eğlenebilmek ve tekrar tekrar seyretmek ya da seyrettirmek istemişlerdir. Ancak bekledikleri tepkiyle karşılaşmayınca tedbirsiz davranmışlar ve görüntüler mesai arkadaşlarımın eline geçmiştir."
 
Nurten Baltacı, gizli kamera görüntüsündeki kişilerin ANTDOB Müdürü Nilay Genç Çebi, ANTDOB Orkestra Sanatçısı ve Müdür Yardımcısı Akın Ulutaş, ANTDOB Müdür Yardımcısı İrfan Avcı, ANTDOB Solist Sanatçısı ve Müdür Yardımcısı Nurdan Küçükekmekçi Aydın olduğunu aktardı.
 
MÜDÜR: BENZER OLAY YAŞAMAK İSTEMEDİK
 
İddialara yanıt veren ANTDOB Müdürü Nilay Genç Çebi, daha önce bir başka personele geçici görev tebliği sırasında bu kişinin tepki gösterip hakarete varan sözler söylediğini, yasal süre içinde geçici görev yerine gitmediğini tespit ettiklerini, göreve çağrıldığında kendisine geçici görev tebliği yapılmadığını ve hiçbir olay yaşamadığını söylediğini belirterek, şöyle dedi:
 
"Bunu göz önünde bulundurduk. Yeni geçici görevlendirme yapacağımız sırada müdür yardımcısı arkadaşların önerisiyle böyle bir yol seçtik. Adı geçen arkadaşa tebliğ yaparken aynı olayı yaşamamak adına tebliğ anını kayıt altına aldık."

DHA