Öpüşme polemiğine nokta

‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisindeki sahneler üzerine bir tarihçinin ‘Osmanlı dudaktan öpüşmeyi 19. yy’de avrupalılardan öğrendi’ açıklaması diğer tarihçilerin tepkisini çekmişti

Öpüşme polemiğine nokta
19 Ocak 2011 Çarşamba 08:10 tarihinde eklendi, 3.849 kez okundu.

 

Türkiye’de bu konu tartışılırken ünlü Amerikan bilim ve teknoloji dergisi Discover öpüşmekle ilgili ilginç bir çalışma yayımladı. İşte tarihinden sağlığa faydalarına kadar öpüşmeyle ilgili 15 madde:
 
-  Hayvanlar aleminde yalnızca insanın dudakları dışa doğru bakar.
 
-  Goril, orangutan gibi büyük maymun türleri de insanlar gibi sevgi göstermek için öpüşürler.
 
-   Bazı bilim adamları insanlık tarihinde öpüşmenin, annelerin çiğnedikleri yiyecekleri bebeklerinin ağzına vermeleri sonucu ortaya çıktığını iddia ediyorlar. İnsanoğlu annesi tarafından beslenmeye benzettiği için öpüşmeyi sevgi belirtisi olarak görüyor. 
 
-   Yeni Zelanda’dan Alaska’ya birçok kültürde sevilen insanın yanağını koklamanın o insanı takdir etme anlamı taşıdığı biliniyor. Öpücüğün de bu gelenekle başladığı, insanların zaman içinde yanaklara doğru eğilirken öpüşmeyi öğrendiği düşünülüyor.  
 
-   Roma İmparatorluğu öpücüğün en çok kullanıldığı uygarlıktı. Öpüşmeyi Avrupa ve Ortadoğu’ya Romalıların yaydığı düşünülüyor. 
 
-   İsviçre Lozan Üniversitesi’nden Biyolog Claus Wedekind’in bir araştırmasına göre erkekler bağışıklık sistemlerinin ne kadar güçlü oluduğunu salgıladıkları kokularla belli ediyor. Wedekind’e göre kadınlar bir erkekle öpüşerken aslında bu kokuyu inceliyor. 
 
-   Öpüşme ile ilgili bilinen en eski edebi eseri 1000 ila 2000 yıl önce yazılmış Sanskritçe bir kitap.
 
-   Mutluluk veren dopamin hormonu yeni deneyimler yaşandığında daha çok salgılanıyor. Bir kişiyle ilk öpüşme bu nedenle daha heyecan verici oluyor. 
 
-   Aşık olanların iştahtan kesilmesi, daha az uyuması da buna bağlanıyor. Dopamin hormonu salgısı arttığında vücudun dengesi değişiyor. 
 
-   ABD Pennsylvania eyaletinde bulunan Lafayette Üniversitesi’nden Nörolog Wendy Hill’in araştırmasına göre erkeklerin yaşadıkları tutkulu bir öpüşme, karşıdaki insana bağlılık yaratan oksitosin hormonunu tetikliyor.
-   Elele tutuşmak ve öpüşmek kan basıncını düşürüyor ve stresi azaltıyor.
 
-   Almanya Bochum’da bulunan Ruhr Üniversitesi’nden Psikolog Onur Güntürkün’e göre insanların üçte ikisi öpüşürken başlarını sağa doğru eğiyor. Anne karnındaki ceninin de başını sağa eğme olasılığı daha yüksek. 
 
-   Erkekler dillerini kullanarak öpüşmeyi kadınlara göre daha çok tercih ediyorlar.
 
-   Erkekler öpüşürken tükürükleri vasıtası ile kadınlara testesteron hormonu iletiyorlar. Zaman içinde bu hormon kadınlardaki cinsel isteği artırıyor. 
 
-   Bir mililitre tükürükte tam 100 milyon bakteri bulunuyor.

Milliyet