Organ bağışı için Hayata Yelken Açtılar

ORGAN bağışı konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen "Hayata Yelken Aç" projesinin ilk yarışı dün gerçekleştirildi.

Organ bağışı için Hayata Yelken Açtılar
19 Nisan 2015 Pazar 13:01 tarihinde eklendi.
Sinema, tiyatro ve televizyon dünyasından çok sayıda ünlü ismin katıldığı "Hayata Yelken Aç Yelken Yarışı", organ bağışı bekleyen binlerce insana umut olmak için hayata geçirildi.
 
Organ bağışı konusunda toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından, Fenerbahçe Spor Kulübü Yelken Şubesi desteğiyle gerçekleştirilen "Hayata Yelken Aç Yelken Yarışı" ile yelkenler bu kez hayat vermek için açıldı. Dün, Kalamış Fenerbahçe Marina'dan başlayan yarış, Moda Deniz Kulübü'nde düzenlenen kupa töreninin ardından Gripin konseri ile sona erdi. Organizasyonu Prestige Premium Brands ile Piangel tarafından yapılan ve Memorial Sağlık Grubu, Türkiye Yelken Federasyonu (TYF), Fenerbahçe Spor Kulübü ve Setur Marinas'ın katkıları gerçekleşen "Hayata Yelken Aç" her yıl organ nakli bekleyenlerin sesi olmayı, organ bağışına dikkat çekmeyi amaçlıyor. 
 
Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı ve Memorial Ataşehir Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, 'Hayata Yelken Aç' projesinin organ bağışına dikkat çekmek konusunda önemli bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu belirterek, organ nakli ve organ bağışı hakkında bilgi verdi. Organ bağışının hayat kurtardığını belirten Prof. Dr. Yalçın Polat, şöyle konuştu:
 
"Organ bağışı ile birçok insanın hayatının kurtulabileceğinin unutulmaması gerekir. Organ bağışı, insanların hayatındayken yapabileceği en kutsal görevdir. Toplumun nakil konusunda bilinçlenmesi ve bağışların artmasıyla, sağlıklı bir hayata merhaba diyen kişilerin sayısı artabilecektir. Organ bağışını artırmak için toplumdaki her bireye görevler düşmektedir.Organ bağışını her zaman gündemde tutmamız gerekir. Bu amaçla yaptığımız ve yapacağımız tüm sosyal sorumluluk projeleri, eğitimler, seminerler ile toplumun organ bağışına bakış açısını iyileştirmemiz, bu konuyu sürekli konuşur, tartışır hale getirmemiz gerekiyor. Organ bağışını artırmak için çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek Avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklıyken; Türkiye'de organ nakillerinin yüzde 75'i canlı, yüzde 25'si kadavra kaynaklıdır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ile ülkemizde organ bağışı sayısı artış gösterse de halen istenilen düzeyde olmadığını gösteriyor. Binlerce insan yeni bir hayat için organ bekliyor.
 
'Hayata Yelken Aç' projemizle Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik ve organ bekleyen hastalar için çalışmalarımız devam edecek."
 
Yarışta dereceye giren ekipler şöyle: 
 
 
IRC 0 sınıfı 1. Due Feyyaz Yüzatlı ve ekibi
 
IRC 0 sınıfı 2. Arcora ekibi Günkut Ayvazoğlu 
 
IRC 0 sınıfı 3. Borusan Racing Çılgın Sigma -Cemil Bülent Demircioğlu ve Orhan Tüken Ekibi 
 
 
IRC 1 sınıf 1. Passion 2 Ergün Kargalıoğlu ve ekibi
 
IRC 1 sınıf 2 .Acadia Murat Kip ,Yücel Özbek ve ekibi
 
IRC 1 sınıf 3. Fenerbahçe 1ford Eren Özdal ve ekibi 
 
IRC 2 sınıf 1. F35 express hedef yelken- ODTÜ -Levent Özgen ve ekibi
 
IRC 2 sınıf 2 .Turgutreis -Emir İçgören ve ekibi 
 
IRC 2 sınıf 3. Pupa fiftyfifty Cenk Tekkaya ve ekibi
 
IRC 3 sınıf 1. TÜpraş alize Sinan Sümer Doğukan Kandemir ve ekibi
 
IRC 3 sınıf 2. Burgan Bank Electron - Cenk Tekkeya ve ekibi
 
IRC 3 sınıf 3. BEKO Alize - Sinan Sümer Hüseyin Akça ve ekibi