Organ bağışı işlemine fatura iddiası

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, 2009'da kazada hayatını kaybeden bir gencin organlarının bağışlanması operasyonuyla ilgili olarak, kendilerine 12 bin 500 lira fatura çıkarıldığını iddia eden aileyle ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Organ bağışı işlemine fatura iddiası
28 Mart 2012 Çarşamba 21:26 tarihinde eklendi.

İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın organlarında yayımlanan, organları bağışlanan gencin ailesine operasyon dolayısıyla 12 bin 500 lira fatura çıkarıldığına ilişkin haberler hatırlatıldı. 
    
Açıklamada, 22 Aralık 2008 tarihinde Alper Kayık'ın trafik kazası geçirdiği ve 112 Acil Yardım ekibince Şevket Yılmaz Hastanesi'ne kaldırıldığı ifade edildi. 
    
Açıklamada şöyle denildi: 
    
''Alper Kayık'a hastanemizde gerekli acil müdahale ve yoğun bakım müdahalesi yapılmış, ardından beyin ölümünün gerçekleştiği saptanmıştır. Ailenin onayı ile Kayık'a ait organlar çıkarılarak uygun alıcılara nakil için ilgili hastanelere gönderilmiştir. Haberde iddia edildiği gibi hastanın tedavi giderleri ile ilgili olarak aileye herhangi bir fatura tahakkuk ettirilmemiştir. Dolayısıyla hastaya ücret faturalandırıldığı ile ilgili haberler gerçek dışıdır.'' 
    
Konuyla ilgili olarak açıklama yaptığı belirtilen Ali Kayık'ın, yeğeni Alper Kayık'ın 2008 yılında merkez Yıldırım ilçesinde geçirdiği trafik kazasında ağır yaralanarak Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldığını anlattı. 
    
Kayık, 3 günlük yoğun bakımın ardından Alper Kayık'ın beyin ölümünün gerçekleştiğini ve baba Ali ile anne Bahriye Kayık'ın başvurusu üzerine organlarının bağışlandığını, bunun üzerine gencin karaciğerinin İzmir'deki bir hastaya, bir böbreğinin Kayseri'deki hastaya, kornealarının da İstanbul'daki hastalara nakledildiğini belirtti. 
    
Ailenin çocuklarını toprağa gömdükten bir süre sonra hastaneden çağrıldığını öne süren Ali Kayık, ''Hastaneye gittiklerinde kendilerine 12 bin 500 lira masraf çıkartmışlar. Ödemedikleri takdirde haciz işlemi başlatılacağını söylemişler. Aile de bir yakınlarının aracılığıyla konuyu valiliğe iletmiş ve fakirlik kağıdı çıkararak hacizden kurtulmuşlar'' diye konuştu.