Örgüt delili Grup yorum bileti

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dokuz kişi hakkında açtığı davada ilginç delillere yer verdi.

02 Eylül 2009 Çarşamba 17:43 tarihinde eklendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Samsun ve Rize'de Grup Yorum konseri düzenlemek isteyen Karadeniz Özgürlükleri Derneği üyesi beşi tutuklu toplam dokuz kişi hakkında 'örgüt üyeliği' ve 'örgüt propagandası' suçlamasıyla açtığı davada ilginç delillere yer verdi.

Dava dosyasında ünlü müzik grubu Grup Yorum’un ‘konser biletleri’ve ‘konser afişleri’ örgüt üyeliğine ve örgüt propagandası yapma suçuna delil olarak sunuldu. Ayrıca, 10 yıl önce başka yayınlar için alınan alınan toplatma kararları da ilk baskıları 1997 ve 1998 yılında yapılan iki kitap için kanıt oldu. Avukat Evrim Deniz Karatana, savcılığın müvekkillerini suçlu bulmak için delil ürettiğini ileri sürdü.

Karadeniz Özgürlükler Derneği üyeleri, Rize’de 22 Mayıs 2009 tarihinde, Samsun’da ise 24 Mayıs 2009 tarihinde Grup Yorum Konseri düzenlemek istedi. Dernek üyeleri Valilikçe yasaklanmayan konserin tanıtımı için çalışmalara başladı. Konser tarihi yaklaşırken Samsun Emniyeti 3 Nisan tarihinde Dernek üyeleri hakkında ‘teknik takip’ kararı aldı ve izlemeye başladı. Polis, konser tarihlerinde önce düzenlediği operasyonda dokuz dernek üyesini gözaltına aldı. Dernek üyelerinin evlerinde aramalar yapıldı. Dernek üyeleri çıkarılan mahkeme tarafından 5’i için tutuklanırken dördü de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bıraktı. Yasadışı ‘DHKP/C örgüt üyesi ve örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla dernek üyeleri hakkında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Özgürce satılıyor ama...

Savcılık dosyada, dernek üyelerinin örgüt üyesi olduğunu kanıtlamak için ilginç delillere yer verdi. Dava dosyasındaki belgelere göre, her türlü kasedi ve CD’si serbestçe satılan ünlü müzik grubu Grup Yorum’un ‘DHKP/C silahlı terör örgütüne iltisaklı (bağlantılı)’ olduğu iddia edildi. Grup Yorum’un vereceği konserlerin afişleri ve biletleri de dava dosyasında delil olarak yer aldı.

Savcılık, dernek üyelerinin örgüt üyeliğini kanıtlamak için trajikomik delillere de yer verdi. Savcılık ilk baskısı 1999 yılında yapılan ‘Bağımsızlık Demokrasi ve Sosyalizm Mücadelesi Gençlik-2’ isimli kitap ile yine ilk baskısı 1997 yılında yapılan ‘Direniş Ölüm ve Yaşam II. Devrim Kuşağının Kahramanları’ isimli kitapları yasak yayın olarak dosyada yer verdi. Savcılığın, bu kitapların yasak olduğuna ilişkin kanıtını ise İstanbul DGM’nin bundan 10 yıl önce 3 Mart 1988 ve 24 Eylül 1987 tarihindeki toplatma kararları oluşturdu.

Delil üretiliyor

Sanıkların avukatı Evrim Deniz Karatana, savcılığın özensiz davranarak müvekkilleri hakkında delil üretmeye çalıştığını söyledi. Avukat Karatana, “Savcılık, başka kitaplar için verilen toplatma kararlarını bu yayınlar için uyguladığını tahmin ediyoruz. Savcılık müvekkillerimiz suçlu bulmak için delil üretmiştir” dedi.

Sanıklar 28 Ağustos’ta 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. İlk duruşmada sanıklar örgüt üyeliği suçlamaları ret ederken, sanık avukatlarından Özgür Yılmaz, müvekkilleri hakkında suç teşkil edecek bir delilin bulunmadığını savundu. Yılmaz, “Olmayan suça şahsiyet kazandırılıyor. Soruşturmanın, Grup Yorum konseriyle ilgili olarak, zorlama şekilde yapıldığı inancındayım” diye konuştu. (Radikal)